Liveblog - Geen besmettingen vastgesteld op testevenement in Ghelamco Arena Gent

In Gent zijn geen besmettingen met het coronavirus vastgesteld bij de mensen die een concert van Compact Disk Dummies mochten bijwonen in de Ghelamco Arena. Het ging om het eerste grootschalige testevenement in Vlaanderen, met 300 deelnemers. Volg alles in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Geen personen besmet op testevenement in Ghelamco Arena Gent

In Gent zijn geen besmettingen met het coronavirus vastgesteld bij de mensen die een concert van Compact Disk Dummies mochten bijwonen in de Ghelamco Arena. Het ging om het eerste grootschalige testevenement in Vlaanderen, met 300 deelnemers. Toch spreken de organisatoren van een succes omdat ze bijvoorbeeld in kaart hebben gebracht hoe de testen best verlopen.

Alle concertgangers werden vanaf 17 uur onderworpen aan een sneltest aan de ingang van het Gentse voetbalstadion. Daar werd een openluchtconcert georganiseerd waar een groep vrijwilligers van de eerstelijnszone op was uitgenodigd voor hun inspanningen tijdens de voorbije coronacrisis. Niet alleen uit dank, maar ook om in kaart te brengen hoe zo een organisatie best zou verlopen.

Alle deelnemers worden over een week nogmaals aan een test onderworpen.

Bekijk hier de reportage:

Videospeler inladen...

500-tal betogers in Ter Kamerenbos tegen coronamaatregelen

Zo'n 500 mensen hebben in het Brusselse Ter Kamerenbos deelgenomen aan de World Wide Demonstration for Freedom, een betoging tegen de geldende coronamaatregelen. De manifestatie was niet toegelaten, maar is zonder noemenswaardige incidenten verlopen.

In tientallen andere landen en steden over heel de wereld vinden vandaag gelijkaardige betogingen plaats. Volgens de betogers gaan de coronamaatregelen van de overheid in tegen de Grondwet en de fundamentele mensenrechten, en zijn ze overdreven en weinig zinvol in de strijd tegen de pandemie.

"We zijn hier vandaag om onze vrijheid op te eisen", zeggen enkele aanwezigen. "We komen die niet vragen, we komen die opeisen want die vrijheid is ons recht. Al meer dan een jaar worden onze grondwettelijke rechten en vrijheden beperkt en geschonden en dat moet stoppen."

Bekijk hieronder enkele beelden van de betoging:

Videospeler inladen...

Coronabesmetting op Songfestival: Poolse delegatie in quarantaine

De Poolse inzending voor het Eurovisiesongfestival zal morgen niet aanwezig zijn op de openingsceremonie wegens een coronabesmetting. Wie precies besmet is, is niet bekend, maar sowieso is de hele Poolse delegatie in quarantaine gezet. 

Polen stuurt dit jaar Rafal naar het Songfestival met het nummer "The ride". Of de besmetting gevolgen zal hebben voor zijn optreden in de halve finale, is nog niet bekend. Donderdag testte de heel Poolse delegatie nog negatief. 

Het Eurovisiesongfestival wordt morgenavond officieel afgetrapt in de Cruise Terminal in Rotterdam. Dinsdag is het dan de eerste halve finale, donderdag de tweede halve finale en zaterdag de finale. Polen komt normaal gezien aan bod in de tweede halve finale.

Bekijk hier de clip van de Poolse Songfestivalinzending:

Testevent in Ghelamco-arena laat mensen al binnen voordat ze resultaat van sneltest weten

Vanavond vindt in de Ghelamco-arena in Gent een testevenement plaats met 300 deelnemers. De rockband Compact Disk Dummies zal er optreden. De concertgangers mogen het stadion al binnen nog voor ze het resultaat van hun coronatest kennen. De organisatoren van het testevenement willen onderzoeken hoe ze mensen die besmet blijken te zijn het best kunnen evacueren. Het is de bedoeling om toekomstige evementen met die kennis veiliger te maken.

In het publiek zitten 300 Gentse eerstelijnsvrijwilligers. Ze zijn uitgenodigd door Vrijwilligerspunt Gent en gezien de huidige besmettingsgraad wordt ervan uitgegaan dat een deel onder hen drager is van het coronavirus.

Bij aankomst aan het voetbalstadion waar het concert in openlucht wordt georganiseerd, krijgt iedereen een test. "Het nieuwe is dat we mensen niet buiten laten wachten tot ze het testresultaat krijgen", zegt communicatieverantwoordelijke Michiel Vanderheyden. Deelnemers mogen binnen en krijgen later het resultaat van hun test via sms doorgestuurd.

Het wordt in eerste instantie een logistieke analyse om te kijken hoe lang het duurt om een grote groep aan een sneltest te onderwerpen, hoeveel mensen daarvoor nodig zijn en wat de kostprijs bedraagt. Maar ook hoe snel mensen reageren op een vraag om de site te verlaten.

Vanaf 17 uur wordt begonnen met de sneltests, het concert begint rond 18 uur en zal een tweetal uur duren.

Nieuwe manifestatie in Ter Kamerenbos, voorlopig blijft het rustig

Het Ter Kamerenbos in Brussel maakt zich alweer op voor een mogelijk woelige dag. Daar is om 13.30 uur de World Wide Demonstration for Freedom gestart, een manifestatie waarbij mensen al wandelend en zingend betogen tegen de coronamaatregelen. Onze reporter Gitte Van Hoyweghen spreekt van een paar honderd aanwezigen. Voorlopig blijft alles rustig.

Later deze namiddag zou ook het niet toegelaten event "La Boum Test" plaatsvinden in het Ter Kamerenbos, maar dat is gisteren door de organisatoren afgelast. Of er toch nog mensen zullen opdagen, is nog afwachten.

BEKIJK - Onze reporter Gitte Van Hoyweghen is ter plaatse in het Ter Kamerenbos (uit "Het Journaal" van 13 uur):

Videospeler inladen...

Indiase variant baart Engeland grote zorgen

In Engeland maken wetenschappers zich grote zorgen over de verspreiding van de Indiase variant van het coronavirus, vooral in regio's in het noordwesten, waar enkele grote steden liggen als Liverpool en Manchester. De besmettingscijfers stijgen er snel.

BEKIJK hier onze reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Als niet meer mensen zich laten vaccineren en de Indiase variant aan terrein wint, overweegt de regering in Londen plaatselijike lockdowns. Engeland staat op twee dagen voor grote versoepelingen. Niemand wil nu dat de Indiase variant roet in het eten gooit.

De coronacijfers op een rij: nog 643 covidpatiënten op intensieve

  • Van 8 tot en met 14 mei werden elke dag gemiddeld 145 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 13 procent minder dan de week ervoor.
  • Gisteren, vrijdag 14 mei, meldden de ziekenhuizen 102 nieuwe ziekenhuisopnames. 91 patiënten konden het ziekenhuis verlaten. Dit zijn vrij lage cijfers wellicht te wijten aan het verlengde hemelvaartweekend.  
  • De ziekenhuizen rapporteerden een totaal aantal van 1.918 covidpatiënten in het ziekenhuis. Op weekbasis is het totale aantal patiënten in het ziekenhuis gedaald met 17 procent. 643 covidpatiënten (-12 procent) liggen op intensieve zorg, 401 hebben beademing nodig (-11 procent). 
  • Ook het gemiddelde aantal nieuwe bevestigde besmettingen daalt licht.  Van 5 tot 11 mei waren er dagelijks gemiddeld 2.751 bevestigde besmettingen, een daling met 7 procent tegenover de week ervoor.
  • In de week van 5 tot en met 11 mei overleden elke dag gemiddeld 31 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 19,4 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 24.664.
  • Tussen 5 en 11 mei werden dagelijks gemiddeld 51.800 tests afgenomen. Dat is 7 procent meer dan de week ervoor. Het gemiddelde aantal tests blijft dus nog stijgen.
  • De positiviteitsratio tussen 5 en 11 mei (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 6,1 procent (0,8 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat 6 op de 100 van de afgenomen testen positief waren is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO bestempelt een ratio boven 5 als zorgwekkend.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,89. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie. 
  • Gisteren, op vrijdag 14 mei, hadden 3.851.216 mensen in ons land al zeker één prik gekregen met een coronavaccin. Dat is 41,9 procent van de volwassen bevolking. 1.277.779 van hen zijn volledig gevaccineerd. Dat is 13,9 procent van de volwassen bevolking. 

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins vindt u voortaan bij de FOD Volksgezondheid. De Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.  

Naar een extra prik dit najaar? "Een booster die de immuniteit nog eens extra stimuleert"

De kans is groot dat we vanaf eind dit jaar een extra prik van het coronavaccin zullen krijgen. Dat zegt Dirk Raemaekers, het hoofd van de Taskforce Vaccinatie in Het Laatste Nieuws. Die extra prik moet de immuniteit van de eerste vaccinatieronde verder opkrikken. Of iedereen een extra prik zal krijgen, is nog niet duidelijk. 

Lees meer in dit artikel:

Huisartsen vrezen voor de zomer een "enorme capaciteitsvraag"

Heel wat huisartsen vrezen dat ze te veel werk zullen hebben in de zomer wanneer reizigers en festivalgangers een coronatest willen. Vorige week besliste het Overlegcomité dat zomerfestivals wellicht weer kunnen doorgaan. Ook reizen zou binnenkort weer kunnen met een Europees coronapaspoort.

Het aantal aanvragen voor coronatesten zal hierdoor sterk stijgen, vreest Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica. "Onze bezorgdheid is dat er een enorme capaciteitsvraag zal zijn naar de zomervakantie toe. Voor ons blijven de symptomatische en hoogrisicocontacten de prioriteit."

Op dit moment is nog niet duidelijk of een eerste coronaprik zal volstaan om niet langer getest te moeten worden voor buitenlandse reizen of festivals. Daar moet nog over beslist worden op Europees niveau en op een volgend Overlegcomité.

Portugal laat reizen voor meeste Europese landen toe

Portugal laat vanaf maandag toeristische reizen voor de meeste Europese landen toe, zo heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken er aangekondigd. Mensen uit landen van de EU met minder dan 500 coronagevallen per 100.000 inwoners mogen reizen naar Portugal maken, "ook niet-essentiële reizen", deelt de Portugese regering mee. 

De beperkingen blijven wél gelden voor 8 landen, namelijk voor Cyprus, Kroatië, Litouwen, Nederland, Zweden, Zuid-Afrika, Brazilië en India. Reizigers uit deze landen moeten veertien dagen in quarantaine gaan.

Alle vliegtuigpassagiers ouder dan 2 jaar moeten bij inscheping een negatieve PCR-test voorleggen die minder dan 72 uur oud is. Luchtvaartmaatschappijen die passagiers zonder test aan boord laten gaan, riskeren een boete van 500 tot 2.000 euro per reiziger.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen