Een brand woedde in 2019.

Plannen asielcentrum Bilzen definitief opgeborgen, staatssecretaris Mahdi: "Brandstichters winnen niet" 

Er komt dan toch geen opvangcentrum voor asielzoekers in Bilzen. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). De beslissing komt er na onderling overleg tussen de eigenaar en alle betrokken partijen. Er worden wel extra lokale opvanginitiatieven voorzien. "De brandstichters zullen niet winnen", benadrukt Mahdi.

Het toekomstig asielcentrum ging in de nacht van 10 op 11 november 2019 in vlammen op. Het onderzoek naar de brandstichting is nog steeds aan de gang. Nu de noodzaak voor extra capaciteit minder groot is, wordt de piste om een opvangcentrum in Bilzen te huisvesten verlaten wegens te duur en niet langer wenselijk.

BEKIJK hier het "Journaal"-item over en de reacties op de brandstichting (11 november 2019):

Videospeler inladen...

"Ik heb ontzettend veel respect voor het engagement van de eigenaars", zegt staatssecretaris Mahdi. "De hoeveelheid haatberichten en bedreigingen die ze hebben moeten ondergaan zijn onaanvaardbaar. Hopelijk brengt het onderzoek snel duidelijkheid. Ondertussen zorgen we voor lokale opvang van vluchtelingen, ook in Bilzen."

We zijn een gastvrije stad

burgemeester Johan Sauwens

Mahdi zegt meer te willen inzetten op overleg met lokale besturen om zo tot een beter opvangbeleid te komen. "Wat in Bilzen gebeurde, mag niet opnieuw gebeuren. Het heeft de Bilzenaars ook erg aangegrepen", verklaart burgemeester Johan Sauwens (CD&V-lijst Trots op Bilzen). "Wij zijn een gastvrije stad en willen lokale opvanginitiatieven organiseren. Ondanks ieders inspanningen liep het hier heel erg fout. De daders moeten gestraft worden."

Mahdi (foto) wijst er nog op dat Bilzen ondertussen heel wat inspanningen had geleverd om correct en goed te communiceren met haar inwoners via een vragenlijst op haar website. De lokale Limburgse politiezones bevestigden dat er geen toename was van criminaliteit daar waar de voorbije jaren een centrum was gevestigd.

Beluister hieronder het interview met Sammy Mahdi in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen