AFP or licensors

Verzamelwoede Pokémon-kaarten loopt uit de hand, Amerikaanse winkelketen stopt verkoop: "Veiligheid staat voorop"

De Amerikaanse winkelketen Target stopt tijdelijk met de verkoop van Pokémon- en andere verzamelkaarten, nadat vorige week een ruzie op de parking van een van de winkels flink uit de hand was gelopen. De waarde van de kaarten stijgt fors en dat verhit de gemoederen. "De veiligheid van onze klanten en ons personeel staat voorop."

Sinds de start van de coronacrisis zijn ruilkaarten - zeker die van Pokémon, maar ook van verschillende sporten - enorm populair geworden in de Verenigde Staten. De waarde van zeldzame kaarten schiet dan ook pijlsnel de hoogte in. 

De verzamelwoede veroorzaakt ook wat problemen. Heel wat verzamelaars kampeerden 's nachts aan winkels om zoveel mogelijk kaarten te kunnen kopen eens de deuren opengingen. Begin dit jaar besliste winkelketen Target daarom al om de verkoop van verzamelkaarten te beperken tot drie pakjes per klant, daarna werd het nog één pakje. 

Vorige week vrijdag liep het nog harder uit de hand. Een 35-jarige man werd volgens de politie aangevallen door vier mannen van 23 tot 35 jaar op de parking van Target in Brookfield, Wisconsin. Wat er exact is gebeurd, is niet helemaal duidelijk, maar volgens Amerikaanse media ontstond er een gevecht om de ruilkaarten. De 35-jarige man trok zijn pistool, waarop de vier anderen op de vlucht sloegen. Er werd niet geschoten en niemand raakte gewond. 

Target besliste daarop om geen verzamelkaarten meer te verkopen in de winkels. Sinds gisteren zijn de rekken er leeg. "De veiligheid van onze klanten en ons personeel is onze prioriteit", zo zegt het bedrijf in een persmededeling. De beslissing zou tijdelijk zijn, maar het is niet duidelijk hoe lang het zal duren. De kaarten worden wel nog online verkocht. 

Wallmart, een grote concurrent van Target, ziet naar eigen zeggen ook een grote vraag naar kaarten, maar is voorlopig niet van plan om de verkoop ervan te stoppen. 

Populariteit

  • Dozen van de eerste editie Pokémon-kaarten uit 1999 zijn de afgelopen maanden op een veiling verkocht voor zo'n 400.000 dollar (zo'n 330.000 euro)
  • Eén kaart van het populaire vuurvliegende personage Charizard werd in januari verkocht voor 300.000 dollar (zo'n 245.000 euro), terwijl de vraagprijzen eind 2019 rond 16.000 dollar (zo'n 13.000 euro) lagen. 
  • Volgens veilingssite eBay is de verkoop van Pokémon-kaarten in de Verenigde Staten tussen 2019 en 2020 gestegen met 574 procent. Bij voetbalkaarten gaat het om een stijging van 1.586 procent. 

In ons land raakte midden april bekend dat Yves Bruynen uit Hoogstraten een zeer zeldzame Pokémon-kaart in zijn bezit heeft. Het gaat om een "first edition Shadowless Charizard", waarvan er slechts 122 bestaan. 

Yves kreeg al een bod van 415.000 euro, maar weigerde dat stellig. "Op dit moment zeggen wij nee tegen elke prijs. Wellicht zal de waarde nog stijgen."

Meest gelezen