Duizenden mensen op pro-Palestijnse betoging in Brussel, ook op andere plekken in de wereld protest

In Brussel zijn verschillende duizenden mensen samengekomen om hun steun uit te spreken voor de Palestijnen, naar aanleiding van de opflakkering van het Israëlisch-Palestijns conflict. Volgens de politie ging het op een bepaald moment om 3.000 mensen. Ook op andere plekken in de wereld kwamen mensen bijeen. 

Sinds begin deze week bombardeert het Israëlische leger de Palestijnse Gazastrook, als reactie op de raketten die de radicale islamistische beweging Hamas vanuit Gaza afvuurt op Israël. Al meer dan 130 Palestijnen en 8 Israëli's kwamen om. 

Aan het Albertinaplein in Brussel kwamen duizenden mensen deze namiddag samen. Ze eisen dat Israël stopt met bombarderen, maar ook dat er een einde komt aan de bezetting en het isolement van de Palestijnse gebieden. 

Betogers beklommen zowel de standbeelden van koning Albert I en koningin Elisabeth als de gebouwen van de koninklijke bibliotheek, en zwaaiden met tientallen Palestijnse vlaggen. Enkelen staken vuurwerk af maar incidenten deden zich niet voor.

Onze ploeg was vanmiddag aanwezig bij het protest in Brussel, bekijk hieronder hun verslag voor "Het journaal 19u" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Niet alleen in Brussel, maar in ook op andere plaatsen in de wereld kwamen vandaag mensen samen om hun steun te betuigen aan de Palestijnen.

In Frankrijk waren er in totaal zo'n 60 demonstraties waar alles samen ongeveer 22.000 mensen aan deelnamen. In Parijs werd een betoging verboden uit vrees voor geweld en rellen, maar ook daar daagden bijna 3.000 demonstranten op. De politie zette het waterkanon en traangas in om de mensen uit elkaar te drijven.

In het centrum van Londen riepen duizenden demonstranten de Britse regering op om in te grijpen om de Israëlische legeroperatie te stoppen. "De Britse regering is medeplichtig aan deze daden zolang ze militaire, diplomatieke en financiële steun biedt aan Israël", aldus de organisatoren. Volgens hen bracht de demonstratie 150.000 mensen op de been, de politie gaf volgens het Franse persagentschap AFP geen schatting over de opkomst vrij.

Ook in Rome werd geprotesteerd. Daar verzamelden enkele honderden mensen, gewapend met grote Palestijnse vlaggen, zich nabij de basiliek van Santa Maria Maggiore. In Duitsland kwamen duizenden mensen op straat in Berlijn en in enkele andere Duitse steden. In Madrid namen zo'n 2.500 mensen vreedzaam deel aan het protest. In Warschau trok een manifestatie voor de Israëlische ambassade ongeveer driehonderd mensen, voornamelijk Palestijnen die in Polen wonen.

Ook in de Verenigde Staten en Canada kwamen duizenden manifestanten zaterdag op straat. Onder meer in de New Yorkse wijk Brooklyn, waar ongeveer 2.000 demonstranten samentroepten, en in de steden Boston en Washington was dat het geval. In Canada tekenden duizenden manifestanten present in Montréal en Toronto.

Bekijk hieronder beelden van de protestacties in Europa in het verslag van "Het journaal 19u", lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Vandaag is een belangrijke symbolische dag, omdat de Nakba herdacht wordt. Na de vorming van de staat Israël in 1948 werden honderdduizenden Palestijnen uit hun huis verdreven of sloegen op de vlucht.

Velen kwamen terecht in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Ook daar verzamelen vandaag Palestijnen om de Nakba te herdenken. Gisteren kwam het nog tot zware rellen met de Israëlische politie en werden 10 Palestijnen gedood.

Onze reporter Caroline Van den Berghe was aanwezig bij de betoging in Brussel, bekijk hieronder haar toelichting in "Het journaal 19u":

Videospeler inladen...
Pro-Palestijnse betoging in Brussel
Pro-Palestijnse betoging in Brussel

Meest gelezen