Een torengebouw met kantoren van de internationale pers stort in na een Israëlisch bombardement in Gaza
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Joe Biden belt met Israëlische premier Netanyahu en Palestijnse president Abbas na aanval op kantoor internationale pers

De Amerikaanse president Joe Biden heeft gebeld met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Ze hadden het over de blijvende beschietingen tussen Israël en de Palestijnen. Een torengebouw waar onder meer het Amerikaanse persbureau AP zit werd vernield door Israël. De radicale Palestijnen van Hamas vuren ook nog altijd raketten af op Israëlische steden.

Israël blijft doelwitten in de Gazastrook bombarderen. Zaterdagmiddag heeft het Israëlische leger een torengebouw van meer dan 10 verdiepingen in Gaza-stad vernield. In het gebouw waren onder meer de kantoren gevestigd van het Amerikaanse persbureau AP en van de nieuwszender Al Jazeera. 

Israël had zo'n uur op voorhand gewaarschuwd dat het gebouw moest worden ontruimd. Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger was de aanval nodig omdat er materiaal van de militaire inlichtingendiensten van Hamas in het gebouw zou zitten. De woordvoerder benadrukte ook dat Israël de aanwezigen ruim de tijd had gegeven om het gebouw te verlaten. 

Bekijk hieronder beelden van de aanval, lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De baas van het Amerikaanse nieuwsagentschap AP, Gary Pruitt, noemde de aanval "een verontrustende ontwikkeling". Volgens hem waren er een dozijn journalisten en freelancers in het gebouw aanwezig. Ze konden net op tijd worden geëvacueerd. De journalisten hadden tien minuten extra tijd gevraagd om hun materiaal te mogen meenemen, maar die tijd kregen ze niet. 

Maar Pruitt is verontwaardigd dat het Israëlische leger een gebouw viseert waarvan het wist dat er journalisten zaten. "De wereld zal nu minder goed op de hoogte zijn van wat er zich afspeelt in Gaza door wat er vandaag is gebeurd." De chef van het Israëlische kantoor van nieuwszender Al Jazeera heeft het over "een misdaad" en "een poging om de pers het zwijgen op te leggen". 

De wereld zal minder te weten komen over wat er in Gaza gebeurt 

CEO Pruitt van nieuwsagentschap Associated Press

De Amerikaanse regering heeft contact opgenomen met Israël. Volgens het Witte Huis is het de hoogste verantwoordelijkheid dat de veiligheid van journalisten in een conflict wordt gegarandeerd. 

President Netanyahu benadrukt ondertussen dat Israël zal blijven aanvallen "zolang als nodig is". "Wij zijn niet de schuldige van deze confrontatie. Wij doen er alles aan om burgerslachtoffers te vermijden."

Bekijk hieronder het verslag van "Het journaal 19u" over de nieuwe aanvallen, lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Huis belangrijke leider van Hamas gebombardeerd

Enkele uren na de verwoesting van het kantoorgebouw gaf Israël ook aan dat het de woning heeft gebombardeerd van Khalil al-Hayeh. Dat is één van de belangrijkste leiders van Hamas in Gaza. Volgens Israël maakte het huis deel uit van wat het noemt "terroristische infrastructuur". Het blijft onduidelijk of de Hamas-leider thuis was, en of hij nog in leven is. 

De nacht van vrijdag op zaterdag werd ook het Palestijnse vluchtelingenkamp Al-Shati door het Israëlische leger beschoten. Volgens Palestijnse bronnen kwamen tien mensen uit dezelfde familie om het leven: twee vrouwen en acht kinderen. Het ging om de meest dodelijke aanval van deze week. 

Een verpleegster in het Al-Shifa ziekenhuis in Gaza verzorgt een baby die levend van onder het puin gehaald werd na een Israëlisch bombardement. Tien andere leden van dezelfde familie kwamen om.
AFP or licensors

Militanten van Hamas hebben opnieuw raketten afgeschoten in de richting van Tel Aviv. Het luchtalarm is er zeker drie keer afgegaan. In Ramat Gan ten oosten van Tel Aviv sloegen twee raketten in. Eén ervan kostte het leven aan een Israëliër van vijftig. De voorbije nacht had Hamas al zeker 200 raketten afgevuurd naar de Israëlische steden in het zuiden. Een groot deel werd onderschept, er vielen geen slachtoffers.

In totaal werden in Gaza deze week al zeker 139 mensen gedood bij de Israëlische bombardementen, onder hen 39 kinderen  en 22 vrouwen. In Israël kwamen tot nu toe tien mensen om, onder hen een soldaat en zes burgers.

reddingswerkers in de Israëlische stad Ramat Gan, na de inslag van een raket
Copyright 2021The Associated Press All rights reserved

President Biden belt met premier Netanyahu en president Abbas

Zicht op beterschap is er voorlopig nog niet. Wel is de Amerikaanse gezant Hady Amr aangekomen in Tel Aviv. De diplomaat werd gestuurd door de regering van president Biden in de hoop de situatie te de-escaleren en een staakt-het-vuren te kunnen onderhandelen. 

President Joe Biden heeft ook persoonlijk gebeld met de Israëlische premier Netanyahu. Dat heeft die laatste bekendgemaakt.  Netanyahu zou gezegd hebben "dat Israël er alles aan doet om te voorkomen dat schade wordt berokkend aan mensen die niet betrokken zijn bij de gevechten van Hamas en andere militante groepen". Biden heeft ook rechtstreeks gebeld met de Palestijnse president Abbas. Hij zou gezegd hebben dat Hamas moet stoppen met raketbeschietingen op Israël. Biden benadrukte zijn "sterk engagement" voor een tweestatenoplossing om het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen.

Zondag komt in New York de VN-Veiligheidsraad bijeen in een openbare zitting, om de situatie te bespreken. 

Meest gelezen