Palestijnse in Gaza en Israëlische studente getuigen over de bombardementen: "Ik was aan het flippen" 

Het conflict tussen Israël en de Palestijnen is weer in volle hevigheid opgelaaid, met doden en gewonden aan beide kanten. In "De zevende dag" kwamen twee jonge studentes aan het woord: de Palestijnse Shahd Safi (20) die in Gaza woont en de Israëlische Tali Hamilton (16) uit Tel Aviv. Beiden leefden de afgelopen week in angst voor hun leven en beiden willen vrede, maar in hun visie op het conflict staan ze diametraal tegenover elkaar. 

Het Israëlische leger heeft voor de zesde nacht op rij bombardementen uitgevoerd op de Gaza-strook. Ook de radicaal islamitische groepering Hamas blijft raketten afvuren naar Israëlisch grondgebied. In Gaza zijn op zes dagen tijd al 180 doden gevallen, in Israël een tiental.

De bombardementen zijn zowel voor Shahd Safi als Tali Hamilton erg schrikwekkend. "Ik kon afgelopen nacht niet slapen, omdat ik aan het flippen was", zegt Safi. "Twee keer vielen de bommen zo dicht bij mijn huis, dat het gebouw waarin ik woon begon te beven. Ik voelde me echt bang. Ik heb nog geen familie en vrienden verloren, maar wel mensen die ik van ver ken." 

Bekijk hier het gesprek met Shahd Safi in Gaza en Tali Hamilton in Tel Aviv:

Videospeler inladen...

"Ik heb geen oog dichtgedaan", zegt Hamilton. "Ik woon in het centrum van Tel Aviv, wat een van de meest dichtbevolkte gebieden is in Israël. Rond middernacht werden we ongeveer een uur lang gebombardeerd door raketten. We zaten in onze schuilkelder. Mijn zusje van één jaar oud was doodsbang."

Hamilton wil zich niet uitlaten over wie schuld heeft aan het conflict. Ze zegt dat de meeste mensen in Israël geschokt zijn en vrede willen. Safi is wel heel duidelijk, voor haar is Israël verantwoordelijk voor het conflict. "Israëli's zijn in 1947 naar hier gekomen en hebben het land gestolen van de Palestijnen. Stel jezelf in onze plaats: je leeft in je huis, jouw eigendom, je bent er geboren en opgegroeid. Je hebt er herinneringen opgebouwd en dan komt iemand zeggen dat je weg moet."

Volgens Hamilton doet Israël er alles aan dat er geen onschuldige slachtoffers vallen. "Israël beschiet enkel militaire doelwitten en ze verwittigen de burgers die in de buurt zijn", zegt ze, maar Safi betwist dat. "De meeste mensen die hier sterven zijn burgers." 

Neutrale blik

Hoe is het Israëlisch-Palestijns conflict te ontmijnen? Volgens opiniemaker Dyab Abou Jahjah is het vooral belangrijk om de Palestijnse bevolking niet gelijk te schakelen met de radicale islamitische groepering Hamas. "Stel dat er morgen een andere leider komt in Israël die zegt: ik wil vrede sluiten met de Palestijnen en ik wil een serieuze oplossing, een echte leefbare Palestijnse staat. Dan gaan de meeste Palestijnen zich daar achter scharen. Als Hamas dan neen zegt, dan gaan de Palestijnen zich tegen Hamas keren."

Wij moeten als politici blijven erkennen dat beide kanten legitieme grieven hebben en boter op het hoofd hebben.

Michaël Freilich (N-VA)

"Het conflict is tragisch", zegt kamerlid Michaël Freilich (N-VA) en een van de vertegenwoordigers van de Joodse Gemeenschap in België. "Wij, hier, moeten proberen om met een neutrale blik naar het conflict te kijken, zeker vanuit de politiek. Wij moeten als politici blijven erkennen dat beide kanten legitieme grieven hebben en boter op het hoofd hebben."

Hij maakt zich wel zorgen over het feit dat nu ook in wijken waar Israëli's en Palestijnen doorgaans vreedzaam naast elkaar leven, er lynchpartijen geweest zijn. Hij vindt ook dat we ervoor moeten zorgen dat we het conflict niet importeren in ons land en dat mensen die dat wel doen tot de orde geroepen worden. 

Ook Abou Jahjah is hier bezorgd om. Hij vindt het niet kunnen dat een pro-Palestijnse betoging zou misbruikt worden om anti-semitische uitspraken te doen. Ook op sociale media, zoals TikTok, circuleren allerei ongenuanceerde standpunten. Hij vindt dat er vooral duiding moet gegeven worden. 

Bekijk hier het debat tussen Dyab Abou Jahjah en Michaël Freilich (N-VA) over de Palestijns-Israëlische kwestie in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen