Vooruit-voorzitter Rousseau wil strenger testbeleid: "Verplichten voor jeugdkampen en mogelijk maken voor trouwfeesten"

Conner Rousseau, voorzitter van Vooruit, benadrukt in het Eén-programma "De zevende dag" dat hij vóór versoepelingen is, maar dat de randvoorwaarden strenger moeten geformuleerd worden. Hij vindt het momenteel allemaal een beetje "te laks". Rousseau wil meer bepaald inzetten op testen, en dat op zomerkampen, festivals en huwelijksfeesten. 

"Ik denk dat Frank niet alleen staat", begint Vooruit-voorzitter Rousseau het gesprek. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke stond bij het laatste Overlegcomité op de rem voor versoepelingen, maar toch kwam er een heel zomerplan vol versoepelingen.

"Veel mensen hebben - net zoals wij - toch wel grote ogen getrokken. Als je ziet hoe er heel veel plots snel kan. Ik vind het belangrijk, ook als jonge gast, dat er dingen mogelijk zijn. Maar tegelijkertijd zijn er nog heel veel vragen of dat op een veilige manier kan. En dat vind ik te laks, een beetje slordig." 

Ik denk dat Frank (Vandenbroucke) niet alleen staat

Rousseau is voor versoepelingen, maar wil dat er randvoorwaarden zijn. Het moet volgens hem veiliger, "anders moeten we met zijn allen terug naar binnen" (in ons kot, red.). Hij stelt voor zomerkampen verplicht testen voor. "Of we nemen de besmettingen vanop de schoolbanken mee."

Momenteel is het testen slechts "aanbevolen". Rousseau gaat ook verder: "Wie gaat dat ook betalen, wie gaat die testen ook afnemen? We - de partij Vooruit dus - hebben dat een paar keer op tafel gelegd. Men (de regering, red.) had dit kunnen voorbereiden op een deftige manier. Zet die testen in. Tests gaan ook kunnen werken tegen de varianten van het coronavirus."

Rousseau wil het verplicht testen ook doortrekken naar festivals voor minder dan 5.000 bezoekers, en het moet mogelijk gemaakt worden voor trouwfeesten. Dat testen moet bovendien gratis kunnen gebeuren of "voor een symbolische euro". Want in de zomervakantie heeft nog niet iedereen een coronapaspoort. "Daar gaan we een middenweg moeten vinden." 

HERBEKIJK hier het volledige gesprek met Conner Rousseau (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Vlaams minster van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) wijst er Rousseau alvast in een tweet op dat de protocollen voor de jeugdkampen wel degelijk tot in de puntjes zijn voorbereid en dat mét de sector, wetenschappers en de gemeenschappen.

Wat is er juist beslist voor de evenement- en cultuursector? 

Vanaf juni wordt het mogelijk om zowel binnen als buiten voorstellingen en evenementen te organiseren. De publieksaantallen gaan de hele zomer in stijgende lijn, maar er blijven wel heel wat randvoorwaarden, zoals afstand houden, mondmasker dragen en binnen ook een goede ventilatie. 

  • Vanaf 9 juni: maximaal 200 mensen binnen (zittend, mondmasker, afstand) en 400 buiten (mondmasker, afstand).
  • Vanaf 1 juli: maximaal 2.000 mensen binnen (zittend, mondmasker, afstand) en 2.500 mensen buiten (mondmasker, afstand). 
  • Vanaf 30 juli: maximaal 3.000 mensen binnen (mondmasker, afstand) en 5.000 mensen buiten.
  • Vanaf 13 augustus: dan zijn grotere festivals mogelijk met meer dan 5.000 mensen. De bezoekers moeten wel gevaccineerd zijn of een negatieve coronatest kunnen voorleggen. 
  • Vanaf 1 september: nog onduidelijk hoeveel deelnemers er bij evenementen aanwezig mogen zijn. Massa-evenementen zijn dan zowel binnen als buiten mogelijk. De bezoekers moeten wel gevaccineerd zijn of een negatieve coronatest kunnen voorleggen.

Meest gelezen