Belga

Dilbeek neemt maatregelen tegen hangjongeren: "Scenario van vorige zomer voorkomen"

Het gemeentebestuur van Dilbeek wil korte metten maken met de overlast, die jongeren sinds begin mei 's nachts veroorzaken. Ze troepen samen rond de vijver van het gemeentehuis of in het natuurgebied Wolfsputten, drinken alcohol, maken drukte en lawaai. De burgemeester heeft een reeks tegenmaatregelen klaar.

Sinds begin mei is het 's avonds en 's nachts onrustig in het centrum van Dilbeek. Jongeren troepen er na de sluiting van de horeca om 10 uur 's avonds samen en zorgen voor overlast. Het gaat onder andere over lawaai, openbare dronkenschap, vandalisme en zelfs al een vechtpartij. Dat soort toestanden deed zich in de zomer van 2020 ook al eens voor en de gemeente wil een herhaling absoluut voorkomen.

Vijverfestival

"Ik ben zelf al 's nachts gaan kijken en het lijkt wel het Vijverfestival", zegt burgemeester Willy Segers (N-VA). "Rond de vijver aan het gemeentehuis troepen honderden jongeren samen; sommige zijn erg dronken. Aan de Westrand hadden we zelfs al een vechtpartij met zowat 60 betrokkenen. Het is duidelijk dat we snel moeten ingrijpen", aldus de  burgemeester.

Maatregelen

"Een eerste maatregel die ik neem is een alcoholverbod in enkele straten, tussen 10 uur 's avonds en zes uur 's morgens", zegt Segers. Overtreders riskeren een GAS-boete en de drank wordt in beslag genomen. "Tweede maatregel is dat we enkele donkere hoeken tijdelijk beter gaan verlichten. Dat maakt het voor de politie makkelijker om die plaatsen in het oog te houden." 

Burgemeester Segers houdt ook een derde maatregel achter de hand. "Als het moet, vaardig ik voor enkele straten een plaatsverbod uit, een soort van avondklok. De plekken waar dat verbod geldt, zullen duidelijk worden aangeduid. Dat maakt de handhaving voor onze politie makkelijker. We willen absoluut de toestanden zoals in de zomer van 2020 vermijden", besluit Segers.   

Meest gelezen