puin wordt doorzocht in Gaza, zondagmorgen
AFP or licensors

VN-veiligheidsraad uiteen zonder eensluidende verklaring, geweld tussen Israël en Hamas blijft voortduren

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is in spoedzitting bijeen gekomen over de bombardementen tussen Israël en Hamas, maar er kwam geen bindende en eensluidende verklaring. Intussen laait het geweld in de regio op en beide partijen lijken niet van plan om ermee te stoppen. 

Bij de bombardementen op Gaza zijn er volgens Palestijnse bronnen vandaag al 42 doden gevallen. Dat is de zwaarste dagbalans sinds het begin van de beschietingen maandag. In totaal hebben al 190 Palestijnen het leven verloren, 52 van hen zijn kinderen. Aan Israëlische kant zijn er tot nu een tiental slachtoffers gevallen. 

Israel heeft ook het huis vernield van de topman van Hamas in Gaza, Yehiyeh Sinwar. Ook het huis van zijn broer is aangevallen, ook hij is een vooraanstaand leider van Hamas. Gisteren al werd een huis van een andere topman gebombardeerd. Het is weinig waarschijnlijk dat de leiders ook echt thuis waren, naar wordt aangenomen leven ze ondergedoken. 

Lees verder onder de reportage uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Hamas en andere militante groepen hebben ook opnieuw raketten afgevuurd naar Israël, in totaal zouden het er al 3000 zijn. Volgens Israël wordt ruim de helft van de raketten onderschept. In verschillende steden is het luchtalarm afgegaan, voorlopig is er geen melding van nieuwe slachtoffers in Israël. 

Op beelden op Twitter blijkt dat rond middernacht veel raketten zijn afgeschoten in de richting van Tel Aviv, en dat de luchtafweer actief is. Het Israëlische leger heeft het vandaag over de zwaarste golf raketten die ooit op het land is afgevuurd. Ook vandaag weer zijn tientallen raketten afgevuurd.  In Oost-Jeruzalem is een man met een auto ingereden op een post van het Israëlische leger. Er zijn verschillende gewonden, Israël zegt dat de aanvaller is "geneutraliseerd". Meer details zijn nog niet bekend. 

We gaan door zolang het nodig is 

Israëlisch premier Netanyahu

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei in een televisie-toespraak gisteravond dat niet Israël de verantwoordelijkheid draagt, maar "zij die ons aanvallen. We zijn nog middenin de operatie, die zal duren zo lang als nodig is." Vandaag was er ook een bijeenkomst van het Israëlische veiligheidskabinet, na afloop herhaalde Netanyahu dat de operatie nog niet is afgelopen. 

Ook de opperste leider van Hamas, Ismail Haniyeh, heeft een toespraak gehouden. Hij deed dat in Doha, de hoofdstad van Qatar waar hij vaak verblijft. Hij sprak er een meningte toe. "De zionisten dachten dat ze de Al-Aqsa Moskee konden vernietigen en onze mensen uit Sheikh Jarrah konden verdrijven (dat laatste is een wijk in Oost-Jeruzalem). Maar ik zeg tegen Netanyahu: (de Israëlische premier) Speel niet met vuur." 

Israëlische tanks verzamelen bij de grens met de Gaza-strook
AFP or licensors

Intussen proberen diplomaten beide partijen te overtuigen om de beschietingen te stoppen. Europees buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell roept voor dinsdag de ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie in spoedvergadering bijeen.

Beluister het gesprek met VRT NWS-journalist Bert De Vroey in "De ochtend" over de laatste ontwikkelingen (en lees daaronder voort):

VN-veiligheidsraad bijeen

Vanmiddag is ook de VN-veiligheidsraad bijeen gekomen voor een videovergadering. Het was de derde keer in een week tijd dat de lidstaten bijeen kwamen. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres noemde het geweld onaanvaardbaar. Hij riep op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. 

Maar uit de verklaringen van de vertegenwoordigers van Israël en de Palestijnen bleek hoe ver de standpunten uit elkaar liggen. De Palestijnse vertegenwoordiger noemde Israël "een gewapende dief die onze huizen binnendringt en onze families al generaties lang terroriseert".  De Israëlische vertegenwoordiger zei dat Israël niet kan worden vergeleken met Hamas. "Hamas viseert (met zijn raketaanvallen op Israël) burgers, wij proberen gericht terroristen uit te schakelen", zei hij. 

Na maandag en woensdag kwam de Veiligheidsraad ook vandaag niet tot een bindende en eensluidende verklaring. 

Bekijk hieronder fragmenten uit de veiligheidsraad in het verslag van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen