Liveblog - IJslandse delegatie in quarantaine op Songfestival, 16- en 17-jarigen wellicht ook voor 11 juli gevaccineerd

Er is een tweede coronabesmetting vastgesteld op het Songfestival in Rotterdam. Na de Poolse delegatie moet ook de IJslandse delegatie in quarantaine. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) wil dat ook 16- en 17-jarigen in Vlaanderen tegen 11 juli een eerste prik met een coronavaccin kunnen krijgen. De coronacijfers blijven intussen gestaag dalen. Volg het coronanieuws op de voet in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

IJsland niet bij openingsceremonie Songfestival na coronabesmetting

IJsland zal niet deelnemen aan de openingsceremonie van het Eurovisiesongfestival in Rotterdam vanavond. Na een routinetest bleek dat een van de leden van de IJslandse delegatie besmet is met het coronavirus. Wie er positief getest heeft, is niet bekendgemaakt. De hele delegatie moet nu in quarantaine en moet een PCR-test ondergaan. 

Gisteren raakte al bekend dat een lid van de Poolse delegatie postief testte. Ook die delegatie zit in quarantaine en zal straks niet aanwezig zijn op de openingsceremonie.

IJsland neemt deel aan de tweede halve finale op donderdag 20 mei. Het land hoopt opnieuw te scoren met Daði & Gagnamagnið. De groep was vorig jaar de grote favoriet om het Songfestival te winnen met het nummer "Think about things". Maar het festival werd toen afgelast. Daði & Gagnamagnið won wel het online alternatief. Nu probeert de groep opnieuw met de song "10 years". Het is nog niet bekend of ze donderdag live zullen kunnen optreden of niet.

Bekijk hier de inzending van IJsland dit jaar:

Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) wil ook 16- en 17-jarigen tegen 11 juli vaccineren

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) wil dat ook 16- en 17-jarigen in Vlaanderen tegen 11 juli een eerste prik met een coronavaccin kunnen krijgen. Dat heeft hij gezegd bij "VTM NIEUWS". Nu ligt de leeftijdsgrens op 18 jaar, maar in de komende dagen wordt een advies daarover verwacht van de Hoge Gezondheidsraad. Beke verwacht dat dat een positief advies zal zijn.

De minister mikt op midden augustus om de vaccinatiecampagne volledig rond te hebben. Tegen dan moet iedereen dus ook zijn tweede prik gekregen hebben. Om het proces te versnellen is onlangs beslist om de tweede prik van het AstraZeneca-vaccin al toe te dienen na 8 weken in plaats van 12 weken. De taskforce vaccinatie noemt de streefdatum van midden augustus een "haalbare kaart", al hangt dat natuurlijk af van de leveringen van de producenten.

De taskforce benadrukt voorts dat het logistiek geen moeilijke opdracht is om de 16- en 17-jarigen mee op te nemen in de campagne, omdat er hoogstens twee tot drie dagen moeten worden toegevoegd aan het schema. Een mogelijke vaccinatie van 12- tot 15-jarigen later dit jaar wordt ook onderzocht, maar daarvoor is het nog wachten op extra gegevens en een advies van het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA). 

Volgens Beke zal de vaccinatie van de 16- en 17-jarigen op dezelfde manier gebeuren als bij de meerderjarigen. Ouders moeten dus niet expliciet hun toestemming geven. "Ik ga ervan uit dat dat in goed overleg zal gebeuren", zegt hij. 

Maandag start de vaccinatiecampagne voor de brede bevolking en gaan de uitnodigingen voor mensen onder de 65 jaar de deur uit. "We zijn op schema", aldus Beke.

Scholen in Wellen door corona-uitbraak alvast tot woensdag dicht

Door een corona-uitbraak in enkele scholen in Wellen in Zuid-Limburg worden leerlingen, leerkrachten en personeelsleden morgen massaal getest. De scholen blijven sowieso al tot woensdag dicht. 

Naast de scholen zijn de buitenschoolse activiteiten voorlopig stilgelegd. Maandag gebeurt het testen in de sporthal en dinsdag heeft er nieuw overleg plaats over de verder te nemen stappen. Burgemeester Els Robeyns (Vooruit-ROB) begrijpt dat de beslissing niet fijn is voor de ouders. 

"Naar aanleiding van contactonderzoek zijn meerdere besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Er is geen reden tot paniek, maar we nemen deze situatie wel heel ernstig. Heel wat kinderen hebben geen symptomen. We stelden vast dat tijdens buitenschoolse activiteiten een mogelijke transmissie van het virus gebeurd is. Daarom testen we preventief vanaf maandag", legt de burgemeester uit.

Gevangenis van Brugge deels in quarantaine na corona-uitbraak

De gevangenis van Brugge is deels in quarantaine na een corona-uitbraak. Dat bevestigt de woordvoerder van het gevangeniswezen Kathleen Van De Vijver. Intussen zijn 24 mensen besmet.

Al 19 personeelsleden hebben positief getest. Daarvan zijn er drie genezen, maar ook twee opgenomen in het ziekenhuis. Verder zijn er vijf gedetineerden positief getest. Daarom wordt één sectie van de gevangenis in preventieve quarantaine geplaatst. Ook de gedetineerden van een werkplaats zitten in quarantaine. De quarantaine wordt pas opgegeven nadat iedereen tweemaal negatief is getest. In totaal zitten momenteel 647 mannen en 119 vrouwen opgesloten in Brugge.

"Door corona is er al een heel grote beperking van activiteiten. Zo is er sinds november geen enkele vorm van fysiek contact, ook niet voor kinderen van gedetineerden", zegt Van De Vijver. Nu kunnen enkel nog een wandeling, douche en het bezoek van de advocaat achter glas. Dit tot er maandag informeel overleg is geweest met de vakbonden. Woensdag wordt het personeel opnieuw getest door de arbeidsgeneesheer.

De coronacijfers: gemiddeld 2.634 nieuwe besmettingen, positiviteitsratio bedraagt 6%

  • Van 9 tot en met 15 mei werden elke dag gemiddeld 146 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 11 procent minder dan de week ervoor.
  • Gisteren, zaterdag 15 mei, meldden de ziekenhuizen 168 nieuwe ziekenhuisopnames. 240 patiënten konden het ziekenhuis verlaten. 
  • De ziekenhuizen rapporteerden een totaal aantal van 1.813 covidpatiënten in het ziekenhuis. Op weekbasis is het totale aantal patiënten in het ziekenhuis gedaald met 16 procent. 622 covidpatiënten (-12 procent) liggen op intensieve zorg, 393 hebben beademing nodig (-11 procent). 
  • Ook het gemiddelde aantal nieuwe bevestigde besmettingen daalt licht.  Van 6 tot 12 mei waren er dagelijks gemiddeld 2.634 bevestigde besmettingen, een daling met 12 procent tegenover de week ervoor.
  • In de week van 6 tot en met 12 mei overleden elke dag gemiddeld 28 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 24 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 24.686.
  • Tussen 6 en 12 mei werden dagelijks gemiddeld 51.300 tests afgenomen. Dat is 3 procent meer dan de week ervoor. 
  • De positiviteitsratio tussen 6 en 12 mei (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 6 procent (0,7 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat 6 op de 100 van de afgenomen testen positief waren. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO bestempelt een ratio boven 5 als zorgwekkend. We komen van een zéér hoge ratio. Ter vergelijking: op 15 april bedroeg de ratio nog een stevige 9,5 procent. 
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,91. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie. 
  • Gisteren, op zaterdag 15 mei, hadden 3.889.089 mensen in ons land al zeker één prik gekregen met een coronavaccin. Dat is 42,3 procent van de volwassen bevolking. 1.345.138 van hen zijn volledig gevaccineerd.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins vindt u voortaan bij de FOD Volksgezondheid. De Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.  

Twee lockdownfeestjes in Denderleeuw

In Denderleeuw (Oost-Vlaanderen) is de politie gisteren twee keer tussengekomen bij illegale feestjes. In de Meiboomlaan werd een samenscholing aangetroffen met 71 personen. En in de Polderstraat zijn 23 personen betrapt op het niet naleven van de coronamaatregelen.

De aanwezigen kregen een onmiddellijke schikking voorgesteld van 250 euro. Voor de organisatoren van de feestjes bedraagt de som 750 euro. 

Conner Rousseau (Vooruit) pleit voor verplichte coronatest voor jeugdkampen

Conner Rousseau, voorzitter van Vooruit, benadrukt in het Eén-programma "De zevende dag" dat hij vóór versoepelingen is, maar dat de randvoorwaarden strenger moeten geformuleerd worden. Hij vindt het momenteel allemaal een beetje "te laks". Rousseau wil meer bepaald inzetten op testen, en dat op zomerkampen, festivals en huwelijksfeesten. 

Lees hier meer:

Voorlopig geen leveringen van het coronavaccin van Johnson & Johnson aan ons land

Het is nog niet bekend wanneer het vaccin van Johnson & Johnson opnieuw geleverd zal worden aan ons land. Tot nog toe leverde Johnson & Johnson zo'n 100.000 vaccins, maar voor de komende weken zijn er nog geen leveringen aangekondigd. Dat is slecht nieuws voor moeilijk bereikbare doelgroepen. 

"Er is een productieprobleem opgetreden bij Johnson & Johnson, waarbij een groot aantal klaargemaakte vaccins niet bruikbaar bleek te zijn. Dat moeten ze nu inhalen", zegt emeritus-professor huisartsgeneeskunde Jan De Maeseneer (UGent), die ook lid is van de Taskforce Vaccinatie. "We hopen dat in de komende weken de bestelde leveringen van Johnson & Johnson er zullen doorkomen."

"Het probleem is vooral lastig voor de doelgroepen die we graag met het vaccin van Johnson & Johnson zouden inenten. Het is een eenmalige injectie. En we zouden daar graag de mensen mee bereiken die zich niet kunnen verplaatsen en mensen die in moeilijke sociale omstandigheden leven, zoals daklozen."

AFP or licensors

"Kwart van de Franse 75-plussers (nog) niet gevaccineerd"

Eén op de drie volwassenen in Frankrijk heeft een eerste coronaprik gehad, dat is goed voor ruim 20 miljoen vaccinaties. Maar de regering maakt zich zorgen, omdat veel ouderen zich niet of nog niet hebben laten vaccineren.

"De komende maand krijgen nog eens 10 miljoen Fransen hun eerste vaccin. Het gaat snel omdat iedereen vanaf 18 jaar zich mag melden voor een prik. Maar dat heeft ook een nadeel: een kwart van de 75-plussers heeft zich nog helemaal niet laten vaccineren en dat is een risico, want die groep is kwetsbaar vanwege een hoge leeftijd. De premier vraagt aan zorgverleners om senioren prioritair op te zoeken en te vaccineren", legt correspondent Frank Renout de situatie uit.

Geen personen besmet op testevenement in Ghelamco Arena Gent

In Gent zijn geen besmettingen met het coronavirus vastgesteld bij de mensen die een concert van Compact Disk Dummies mochten bijwonen in de Ghelamco Arena. Het ging om het eerste grootschalige testevenement in Vlaanderen, met 300 deelnemers. De organisatoren spreken van een succes omdat ze bijvoorbeeld in kaart hebben gebracht hoe de testen best verlopen.

Alle concertgangers werden vanaf 17 uur onderworpen aan een sneltest aan de ingang van het Gentse voetbalstadion. Daar werd een openluchtconcert georganiseerd waar een groep vrijwilligers van de eerstelijnszone op was uitgenodigd voor hun inspanningen tijdens de voorbije coronacrisis. Niet alleen uit dank, maar ook om in kaart te brengen hoe zo een organisatie best zou verlopen.

Alle deelnemers worden over een week nogmaals aan een test onderworpen.

BEKIJK in dit item uit "Het Journaal" hoe het evenement exact verliep:

Videospeler inladen...

Meest gelezen