Gent

Opnieuw pro-Palestijnse betogingen in Gent en Antwerpen, pro-Israëlische manifestatie in Brussel

Ook vandaag zijn op verschillende plekken in het land mensen bijeen gekomen om de Palestijnen te steunen in het Israëlisch-Palestijns conflict. In Gent zijn volgens de politie zo'n kleine 1.000 mensen samen, in Antwerpen gaat het om een kleine 500. In Brussel kwamen dan weer enkele honderden mensen samen om Israël te steunen. 

In Antwerpen hielden zo'n 450 mensen een solidariteitsactie met de Palestijnse bevolking. 300 mensen verzamelden op de Groenplaats, nog eens 150 mensen zakten af naar het Steenplein. "We waren geraakt door de beelden die we zagen op sociale media en de persoonlijke verhalen die we hoorden via vrienden en kennissen", zegt Veronique Coteur van organisator intal. "We zagen dat er mobilisaties waren in Brussel, en wilden ook iets opzetten in Antwerpen, waar we wonen." 

Onze ploeg ging naar de betoging en sprokkelde reacties, bekijk hieronder hun verslag voor "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

In Gent kwamen dan weer een kleine duizend mensen samen op de Korenmarkt in het centrum voor een pro-Palestijnse manifestatie. Een geannuleerd Facebook-evenement voorspelde een honderdtal demonstranten die hun onvrede met het geweld in het Midden-Oosten wilden uiten tijdens een 'March For Palestine'. Maar de politie telde zondag onverwacht zowat duizend aanwezigen in het stadscentrum. Een onverwacht hoge opkomst, maar de politie grijpt niet in zolang de situatie niet escaleert. 

In Maasmechelen kwamen zo’n 150 mensen samen op het Europaplein in Eisden. “Als je naar internationale regels kijkt, is het duidelijk dat het hier gaat om bezet gebied”, vertelt betoger Sinan Oguzcan. “Politici moeten niet alleen druk zetten op landen zoals Rusland en Iran als het gaat over mensenrechten, maar ook op Israël dat we toch beschouwen als een deel van het Westen.”

Maasmechelen

Aan de ambassade van Israël in Ukkel zijn dan weer enkele honderden mensen samengekomen om hun steun aan Israël te betuigen. 

"Het doet ons veel pijn om te zien hoe onze vrienden en familie in Israël, hoe de hele Israëlische bevolking opnieuw slachtoffer wordt van terrorisme en we zijn hier verenigd om onze onwrikbare steun aan Israël te tonen", zegt Gregory Cosman, organisator van de betoging. "De enige oplossing voor de situatie in het Midden-Oosten is vrede sluiten met de Palestijnen, maar intussen moeten we hard optreden tegen Hamas, dat een terroristische organisatie is."

Ukkel

Gisteren was er al een grotere pro-Palestijnse betoging, aan het Albertinaplein in Brussel. Volgens de politie ging het op een bepaald moment om 3.000 mensen. Ook in de rest van de wereld waren er acties. 

Meest gelezen