Videospeler inladen...

Franstalige onderwijsminister verkort zomervakantie zonder Vlaanderen: "Ik probeer Ben Weyts toch nog te overtuigen"

De zomervakantie van het Franstalig onderwijs in België is vanaf 2023 twee weken korter, maar de vakantie in Vlaanderen blijft voorlopig ongewijzigd. PS-minister Caroline Désir had de hand gereikt aan haar Vlaamse collega, maar Ben Weyts (N-VA) wil het debat over de zomervakantie niet in volle coronatijd voeren. Ook de topman van het katholiek onderwijs Lieven Boeve twijfelt of de maatregel dringend is, "maar ik wil het debat wel voeren met alle kaarten op tafel", zegt hij in "De zevende dag". 

Franstalige scholieren kunnen in het schooljaar 2022-2023 net als andere jaren uitkijken naar een welverdiende zomervakantie, maar ze zullen er iets langer op moeten wachten. De vakantie zal een week later beginnen en ze zal ook al een week vroeger dan normaal eindigen. In ruil krijgen de scholieren wel een extra week voor de krokus- én de herfstvakantie. 

Het is de meest opvallende maatregel van de onderwijshervorming van de Brusselse PS-minister Caroline Désir. Met die hervorming wil ze de heersende ongelijkheid in het onderwijs aanpakken, zegt ze in "De zevende dag": "Dit moet ertoe leiden dat minder scholieren afhaken na een lange zomervakantie."

Veel vragen in Vlaanderen

Ben Weyts had eerder deze week al aangegeven dat Vlaanderen niet van plan is te volgen. De minister "staat open voor het debat, maar niet temidden van deze coronacrisis die al zoveel vraagt van het onderwijsveld", reageerde zijn woordvoerder. Vlaams parlementslid Koen Daniëls staat zijn partijgenoot daarin bij. "Niet holderdebolder", waarschuwt hij in debat met de PS-minister. 

Gaan die paar dagen echt het verschil maken?

Koen Daniëls, N-VA

Ook het katholiek onderwijs is geen vragende partij om snel werk te maken van een aangepaste schoolkalender. "We willen altijd de discussie voeren, want we hebben begrip voor de pedadogische argumenten," zegt topman Lieven Boeve, "maar er zijn ook veel andere perspectieven zoals de schoolorganisatie bijvoorbeeld. Directeurs stoppen nu niet met werken op 30 juni, die gaan gewoon door."

Bekijk hier het gesprek in "De zevende dag". De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

"Weinig zaken waar experts het zo over eens zijn"

OESO-onderwijsexpert Dirk Van Damme vindt ook dat je zo'n hervorming niet plotsklaps mag doorvoeren, maar hij wil toch vooral wijzen op de pedagogische argumenten: "Weinig zaken waar onderwijsexperts het zo over eens zijn als over Summer learning loss." Dat is het verlies van kennis en vaardigheden doordat het onderwijs zo lang stilligt in de zomer. 

Kan zijn dat een aanpassing de beslissing is na een grondig debat

Lieven Boeve, katholiek onderwijs

Zo'n verkorte zomervakantie zou er ook voor zorgen dat scholieren met een taalachterstand minder lang niet met het Nederlands in aanraking komen. "Gaan die paar dagen het verschil maken", vraagt Daniëls (N-VA) zich af. "Ik denk dat we bijvoorbeeld met onze Vlaamse plannen voor taalscreening meer rechtstreeks kunnen ingrijpen."

Niet nu, misschien later

Het katholiek onderwijs wil wel de tijd nemen om het debat ten gronde te voeren. "Met alle kaarten op tafel", zegt directeur-generaal Lieven Boeve en als alle belemmering uit de weg zijn geruimd zal hij de hervorming ook niet tegengaan. "Het kan zijn dat aan het einde van het debat dat dan de beslissing zal zijn", klinkt het. 

Lees verder onder de foto van de onderwijsministers van de verschillende gemeenschappen: 

PS-minister van onderwijs Caroline Désir (links) samen met haar Vlaamse tegenhanger N-VA-minister Ben Weyts (midden)

De PS-minister voor onderwijs zal het graag gehoord hebben. "Ik heb mijn plannen aan Ben Weyts overgemaakt en hoop hem alsnog te kunnen overtuigen", zegt Désir. Niet het minst voor gezinnen met kinderen in beide onderwijssystemen: "Belangrijk voor alle families rond de taalgrens en in Brussel." 

Meest gelezen