"De lente gaat kopje onder" met (alweer) felle plensbuien, maar die helpen ons grondwaterpeil niet echt opkrikken

Net zoals de voorbije week wordt het vandaag onstabiel met opklaringen, maar ook met buien die intenser worden in de loop van de dag. Die buien kunnen gepaard gaan met onweer en hagel, of lokaal stevige rukwinden. Het regent nu al een tijdje, maar daarmee blijkt ons grondwaterpeil nog niet gered. "Het regent te hard", zegt weerman Frank Deboosere. 

Op meerdere plaatsen kan er vandaag meer dan 10 liter per m² op één uur tijd vallen, waarschuwt het KMI. De maxima liggen tussen 11 graden op de Hoge Venen en lokaal 16 graden elders. Er staat een matige wind uit het zuidwesten. Vannacht blijft de kans op buien groot bij een aanwakkerende wind, matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten in het binnenland en vrij krachtig uit het westen aan zee. De minima liggen tussen 6 en 10 graden.

De week start morgen ook wisselvallig, met soms intense buien die gepaard kunnen gaan met onweer. De temperaturen blijven fris met maxima tussen 11 graden in de Hoge Ardennen en lokaal 16 graden elders. De rest van de week lijkt evenmin beterschap te brengen. Elke dag kans op buien. Op donderdag zou er wel even een adempauze zijn. Maar vanaf vrijdag herneemt de regen.

30 graden in Spanje, en wij kijken vrolijk naar depressies

Het blijft ook koel. "Dat is een blijver. De warme lente is andere oorden gaan opzoeken. Die vinden we terug in bijvoorbeeld Spanje, waar tegenwoordig lokaal 30 graden wordt gehaald. Maar ook de Balkan doet het goed met bijna zomers weer. In Rusland halen ze temperaturen van 25 tot 30 graden. En wij? Wij kijken vrolijk naar depressies", ziet Deboosere. "De lente gaat kopje onder en dat heeft mede te maken met koude bovenluchten, waardoor wolken snel stijgen en je felle buien krijgt."

BEKIJK hier "Het weer" voor de volgende dagen met Frank Deboosere:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

En onze grondwaterreserves dan?

April was koud en deze meimaand heeft al wat regen gebracht. Is het grondwaterpeil in ons land nu aangevuld? Gisteren kondigde Nederland aan dat de "ernstige droogte zo goed als voorbij is". Op veel plaatsen daar staat het grondwaterpeil op een normaal niveau.

Maar zover zijn wij hier nog niet. "Eind vorige week werden in meer dan de helft van de meetplaatsen lage of zeer lage grondwaterstanden opgetekend", zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij. En die buien kunnen de lage grondwaterstanden in Vlaanderen niet meteen wegwerken. 

"In feite is er niet zoveel regen gevallen", verduidelijkt Frank Deboosere. "Het zijn vooral felle plensbuien en die vallen niet overal. Wat we nodig hebben, is continue regen gedurende een aantal dagen. Als het hard regent dan spoelt veel van die regen meteen weg, en die zijn we kwijt."

"We hebben inderdaad meer dan die aanhoudende regen nodig, maar er is geen reden tot paniek", zegt Smet. "We weten dat die bovenste grondlagen vrij snel reageren op die regen. Dus het kan voor deze zomer zeker nog in orde komen."

Ook in "Het journaal" werd aandacht besteed aan het grondwaterpeil. Hieronder kunt u die reportage bekijken.

Videospeler inladen...

Meest gelezen