Vlaams minister Beke wil ook 16- en 17-jarigen tegen 11 juli vaccineren, experts: "Belangrijke groep met veel contacten"

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) wil dat ook 16- en 17-jarigen in Vlaanderen tegen 11 juli een eerste prik met een coronavaccin kunnen krijgen. Dat heeft hij gezegd bij "VTM NIEUWS". Tegen midden augustus wil Beke de volledige vaccinatiecampagne rond hebben. "Het is een belangrijke groep met veel contacten", zegt Petra Schelstraete voorzitter van de taskforce Corona en Pediatrie.

Tot nog toe was het doel om alle meerderjarige Vlamingen een eerste prik aan te bieden tegen 11 juli. Maar in de komende dagen wordt een advies verwacht van de Hoge Gezondheidsraad over de vaccinatie van 16- en 17-jarigen. Beke verwacht dat dat een positief advies zal zijn, en dat ze meegenomen kunnen worden in de campagne. "Al moeten de leveringen het toelaten", voegt hij er wel aan toe.

Volgens de minister zal de vaccinatie van de 16- en 17-jarigen op dezelfde manier gebeuren als bij de meerderjarigen. Ouders moeten dus niet expliciet hun toestemming geven. "Ik ga ervan uit dat dat in goed overleg zal gebeuren", zegt hij. 

'Haalbare kaart"

De minister mikt op midden augustus om de vaccinatiecampagne volledig rond te hebben. Tegen dan moet iedereen dus ook zijn tweede prik gekregen hebben. Om het proces te versnellen is onlangs beslist om de tweede prik van het AstraZeneca-vaccin al toe te dienen na 8 weken in plaats van 12 weken. De taskforce vaccinatie noemt de streefdatum van midden augustus een "haalbare kaart".

Bekijk hieronder het verslag van "Het journaal" en lees voort onder de video: 

Videospeler inladen...
We zitten op schema
Vlaams minister Wouter Beke

De taskforce benadrukt voorts dat het logistiek geen moeilijke opdracht is om de 16- en 17-jarigen mee op te nemen in de campagne, omdat er hoogstens twee tot drie dagen moeten worden toegevoegd aan het schema. Een mogelijke vaccinatie van 12- tot 15-jarigen later dit jaar wordt ook onderzocht, maar daarvoor is het nog wachten op extra gegevens en een advies van het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA). 

Maandag start de vaccinatiecampagne voor de brede bevolking en gaan de uitnodigingen voor mensen onder de 65 jaar de deur uit. "We zitten op schema", aldus Beke.

Waarom is het belangrijk om 16- en 17-jarigen te vaccineren?

Petra Schelstraete, diensthoofd Kindergeneeskunde aan het UZ Gent en voorzitter van de taskforce Corona en Pediatrie legt in "De ochtend" op Radio 1 uit waarom het belangrijk is om de jongeren te vaccineren. "Het is een groep die zelf niet als kwetsbaar aanzien wordt: meestal hebben ze geen of milde symptomen", zegt ze. "Het is wel een belangrijke groep, omdat die heel veel contacten hebben. Niet alleen met leeftijdsgenoten, maar ook over de generaties heen."

Schelstraete pleit er voor om eerst kwetsbare jongeren te vaccineren en dan pas hun leeftijdsgenoten. "Er zijn ook kwetsbare jongeren met een ernstige onderlinge aandoening, ik zou ervoor pleiten dat die eerst gevaccineerd worden", legt ze uit. "Die jongeren zitten echt al heel lang in sociaal isolement."

Meest gelezen