Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Amerikaanse Hooggerechtshof gaat zich over abortus buigen, wat zal conservatieve meerderheid beslissen?

Het Amerikaanse Hooggerechtshof, het hoogste rechtsorgaan in de Verenigde Staten, zal zich tijdens zijn volgende termijn uitspreken over een verstrenging van de abortuswet in de staat Mississippi. Dat kan gevolgen hebben voor de bestaande abortuswetgeving in heel het land. 6 van de 9 rechters zijn momenteel conservatief, sinds oud-president Donald Trump 3 nieuwe rechters benoemde.

De wet in Mississippi wil abortus beperken tot 15 weken na de bevruchting en werd eerder door lagere rechtbanken ongrondwettelijk bevonden. Volgens die lagere rechtbanken is de wet niet in lijn met een belangrijke beslissing uit 1973 (Roe vs Wade) van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Die zegt dat een abortus kan tot 24 weken, zolang de foetus niet levensvatbaar is. Het Hof zal nu wel de verstrenging in Mississippi bestuderen en daardoor komt ook de eerdere beslissing uit 1973 in het gedrang.

Sinds de voormalige president Donald Trump drie conservatieve rechters benoemde, zijn er zes conservatieve rechters tegenover drie progressieve rechters in het Hof. Voorstanders van abortus zijn daarom bang dat er inperkingen zullen komen. Volgens VS-correspondent Björn Soenens betekent dit niet per se dat abortus binnenkort verboden zal zijn in de VS, maar is er wel een kans op verstrengingen. 

"De kans is niet volledig onbestaande dat bepaalde rechten worden teruggedrongen, omdat er nu een overwicht is aan conservatieve rechters. Maar het is niet omdat een rechter conservatief is, dat die daarom de bestaande wetgeving zomaar zal veranderen. Er zal stevig over gediscussieerd worden. "

Een strategie van conservatief Amerika

De wet in Mississippi, is niet de enige van zijn soort in de VS. In 16 andere staten werden ook dergelijke wetgevingen voor abortusverstrengingen opgesteld. Dat de zaak nu voor het Amerikaans Hooggerechtshof komt, zou volgens Soenens deel uitmaken van een strategie van de conservatieven om abortus in heel Amerika in te perken. "Conservatieven weten dat als ze ooit die wet landelijk willen veranderen, ze eerst die zaak tot bij het Hooggerechtshof moeten krijgen. Dan moet je eerst alle andere rechtsgangen uitputten in de lagere rechtbanken"

Conservatieven weten dat als ze die wet landelijk willen veranderen, ze eerst tot bij het Hooggerechtshof moeten geraken

Björn Soenens

In realiteit heeft 1 op de 4 vrouwen in de VS ooit al een abortus ondergaan en jaarlijks worden er zo'n 630.000 abortussen uitgevoerd. De meeste vrouwen willen dat recht behouden. "Veel Amerikaanse vrouwen zijn bang dat als die wet wordt goedgekeurd, ze terug in middeleeuwse toestanden zullen terechtkomen waarbij abortussen toch gebeuren, maar dan onwettig en in onveilige omstandigheden".

Meest gelezen