Kardinaal Van Roey-instituut Vorselaar doet mee aan Internationale dag tegen holebi- en transfobie: 1400 leerlingen gevraagd paarse kleding aan te doen

Het Kardinaal Van Roey-instituut in Vorselaar heeft zijn 1400 leerlingen gevraagd om vandaag een paars kledingstuk aan te trekken. Daarmee wil de school, zoals veel andere scholen en gemeenten, meedoen aan de internationale dag tegen holebi-en transfobie. Paars staat voor de moed en kracht die je nodig hebt om uit te komen voor wie je werkelijk bent. De school had al verschillende holebi-leerlingen en ook een drietal transgenderleerlingen. Niet alleen in Vorselaar, maar in de hele regio Neteland, werden regenboogzebrapaden en -lopers geschilderd. 

In 190 scholen in Vlaanderen en Brussel komen leerlingen vandaag met een paars kledingstuk naar school voor de internationale dag tegen holebihaat. Ook aan de 1400 leerlingen van het Kardinaal Van Roey-instituut werd dat gevraagd. De symbolische actie kan aanleiding kan geven tot een gesprek over seksualiteit en genderidentiteit, zegt de organisatie Wel Jong Niet Hetero. Dat is een organisatie die er wil voor zorgen dat elke holebi- en transgenderjongere in Vlaanderen en Brussel zich goed en veilig voelt. 

In het Kardinaal van Roey-instituut in Vorselaar zaten al verschillende holebi-leerlingen en ook al een drietal transgenderleerlingen. 

"De school is één aspect in het leven van de jongeren, maar wel een heel belangrijk", zegt pedagogisch directeur Raf Sneyers in "Start Je Dag", "want ze brengen er heel veel tijd door. Het is dan ook om te beginnen heel belangrijk om een sfeer te creëren waarin alle jongeren zichzelf kunnen zijn."

AFP or licensors

Duidelijke afspraken

De school heeft zich daarin laten begeleiden want in het begin is het een zoektocht. "Er moeten bijvoorbeeld goede afspraken gemaakt worden rond welke toiletten er kunnen gebruik worden door jongeren die van geslacht veranderen", zegt algemeen directeur Birgit Mylle. "Het gaat ook over de naam: vanaf welk moment gebruik je de nieuwe naam die ze aannemen. Dat zijn zaken die je goed moet bespreken met de jongeren en hun ouders."

Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met klasgenoten: "De gemaakte afspraken moeten ook geduid worden in samenwerking met leerlingenbegeleiding, het JAC (het Jongeren Advies Centrum, red.) of andere organisaties."

Het gaat om jongeren die erbij willen horen. Daar moet je als school, als gemeenschap, natuurlijk helemaal voor staan.

"We zien wel dat dat lukt", gaat Sneyers voort. "Eigenlijk zijn al die afspraken erop gericht om die leerlingen het gevoel te geven dat we hun specifieke noden aanvaarden en dat ze tegelijkertijd één van onze leerlingen zijn. Dat is het belangrijkste. Het gaat om jongeren die erbij willen horen. Daar moet je als school, als gemeenschap, natuurlijk helemaal voor staan."

Regenbooglopers en -zebrapaden

Er worden vandaag ook paarse mondmaskers, polsbandjes en kleeftattoos uitgedeeld op school. Aan de schoolpoort wordt dan weer een loper in regenboogkleuren uitgerold. In de lessen zal er over genderidentiteit gepraat worden. 

Het zebrapad in de buurt van de school werd al in de kleuren van de regenboog geverfd. Dat gebeurde niet alleen in Vorselaar maar in samenwerking met de buurgemeenten werden in de hele regio Neteland regenbooglopers- en zebrapaden geschilderd.

Regenboogtram

In Gent, Leuven, Hasselt en aan de kust rijden er op drukke lijnen enkele trams en bussen van De Lijn met de boodschap "Samen iedereen verbinden". In Antwerpen rijdt er vanaf vandaag zelfs een volledige tram in de kleuren van de regenboog. Die zal op verschillende lijnen worden ingezet.
 

Maxime Vete

Meest gelezen