2019 Invision

BEKIJK - Ze wil het zelf niet horen, maar "eeuwig jonge" Cher wordt 75: de opmerkelijkste beelden uit ons archief

Zangeres en actrice Cher wordt vandaag 75 jaar, sinds de jaren 60 staat de diva onafgebroken in de spotlights. Ook in ons archief duikt ze regelmatig op. Het BRT-programma "Tienerklanken" kon haar, samen met Sonny, een eerste keer interviewen in 1967. Daarna volgden nog enkele spraakmakende interviews voor "De rode loper". 

“Wat doet joúw grootmoeder vanavond?”, die vraag stelde Cher - met knalblauwe pruik - in 2019 aan een enthousiast Sportpaleis in Antwerpen. Vandaag wordt Cher 75 maar ze doet het niet rustiger aan, integendeel. Er zijn plannen om opnieuw te acteren, de fans wachten op een tweede ABBA-album (o jawel, Cher covert ABBA) en zodra het weer kan herneemt ze haar wereldtournee.

Cher lijkt jonger dan ooit, met wat hulp van de cosmetische industrie en dankzij de sterke genen van haar moeder, Georgia Holt, die dit jaar 95 wordt. Hoe groeide Cher uit tot wereldwijd icoon en de “Goddess of pop”, zoals haar bijnaam luidt?

Bekijk hier een foto van Sonny en Cher op de Academy Awards in 1968, de tekst loopt daaronder verder:

Hoe Cherylin Cher werd

Al in 1967 interviewt de toenmalige BRT Cher voor het eerst, in stijlvol zwart-wit, voor het programma “Tienerklanken”. Cher neemt zelfs een videoclip op, ergens op een afgelegen Belgische boerderij. Naar eigen zeggen doet ze dat "naast de grootste koeien die ik ooit zag, kniehoog in de, you know, koeienstront."

Ik filmde in België naast de grootste koeien die ik ooit zag, kniehoog in de koeienstront

Cher

Ze vormt dan al twee jaar het duo "Sonny and Cher" met Sonny Bono, haar latere echtgenoot. Die ontmoet ze in 1962 in een bar: zij een 16-jarige schoolverlater met een grote droom, hij een 28-jarige assistent bij het grote platenlabel van Phil Spector. Spector stierf eerder dit jaar.

Het powerkoppel zingt eerst achter de schermen mee met opnames van onder anderen The Ronettes en begint dan een diverse showbizzcarrière in muziek, film, televisie én design. 

Bekijk hier een fragment van het interview voor "Tienerklanken", waarin Cher uitlegt hoe ze zelf haar baanbrekende outfits ontwerpt, de tekst gaat daaronder verder:

Videospeler inladen...

Vanaf het begin van hun uiterst succesvolle carrière kiest Cherilyn Sarkisian voor de korte maar krachtige artiestennaam "Cher". In de sixties scoort ze samen met Bono al enkele megahits, zoals "I got you babe" en "Little man". Ook solo scoort Cher met de cover van "Sunny" - een eerbetoon aan Sonny Bono - en de hit "Bang bang (my baby shot me down)". De films die ze maken zijn geen voltreffers. 

Bekijk hieronder de videoclip die Cher en Sonny maakten voor "Tienerklanken", tussen de koeien. De tekst loopt daaronder verder: 

Videospeler inladen...

In de jaren zeventig, na de geboorte van hun zoon Chaz, blijft het koppel hits uitbrengen. Ze presenteren ook verschillende komische tv-programma's, zoals "The Sonny and Cher comedy hour". Na een huwelijk van zes jaar scheiden ze in 1975, maar Sonny en Cher blijven professioneel samenwerken aan verschillende tv-programma's. Muzikaal gaat Cher definitief haar eigen weg.

Van zingend mode-icoon tot Oscarwinnares

Ook de solocarrière van multitalent Cher wordt een groot succes. Ze blinkt uit op het televisiescherm en op het witte doek, en ze blijft de hitlijsten bestormen. Haar bekendheid groeit wereldwijd, waardoor ze als een van de weinige artiesten genoeg heeft aan haar voornaam. 

Bekijk hier een fragment uit een uitgebreid interview van Ward Verrijcken met Cher uit 2003, waarin ze vertelt over haar imago, de tekst loopt daaronder verder:

Videospeler inladen...

Cher wint in haar lange carrière verschillende prijzen. In haar huis in Malibu staan een Grammy, Emmy's, Golden Globes én een Oscar op de schouw. De musical met haar muziek wint ook Tony Awards, maar die wint ze niet persoonlijk. 

Ik blijf veranderen, ik pas niet in een hokje

Cher

Cher wint in 1988 een Oscar voor haar hoofdrol in de romantische film "Moonstruck", met Nicholas Cage. In een emotioneel dankwoord zet Cher haar moeder in de bloemetjes: eindelijk wordt haar acteerwerk serieus genomen.  In 2017 wordt ze ook opgenomen in de "Hollywood walk of fame". 

Bekijk hier hoe Cher haar handen in het cement van de "Hollywood walk of fame" drukt en daarbij nét iets meer laat zien dan de bedoeling was, de tekst loopt daaronder verder: 

Videospeler inladen...

Op haar 64e waagt Cher zich opnieuw aan film, na een pauze van meer dan 10 jaar. Ze speelt de charismatische bareigenares Tess naast Christina Aguilera, een popicoon van een andere generatie, in de musical "Burlesque". 

Bekijk hier een interview met Ward Verrijcken ter gelegenheid van "Burlesque", waarin ze herinneringen ophaalt aan de beruchte BRT-videoclip uit 1967, de tekst loopt daaronder verder: 

Videospeler inladen...

In de ABBA-film "Mamma mia! Here we go again", het vervolg op blockbuster "Mamma mia!", speelt Cher in 2018 de moeder van haar goede vriendin Meryl Streep, die maar enkele jaren jonger is. Ze leert de muziek van ABBA beter kennen en daarna kriebelt het bij Cher om opnieuw te touren: ze vult een album met ABBA-covers en start de "Here we go again!"-tour. Die tournee wordt door de pandemie tijdelijk onderbroken.

Het "Cher-effect"

Cher weet niet enkel meer dan 100 miljoen albums te verkopen, ze mag zich ook de enige artiest noemen die zes(!) decennia op rij een nummer één scoort in de Amerikaanse hitparade. Haar voorlopig laatste hit scoort Cher toepasselijk met "You haven't seen the last of me" in 2011. 

"Believe" uit 1999 blijft veruit haar meest gestreamde nummer, ze wint er ook een Grammy voor. Het nummer gaat vooral de geschiedenis in als "dat nummer met die bizarre stem". Cher laat haar stem namelijk vervormen door Auto-Tune, tegen de wil van haar platenmaatschappij in. Tot dan werd het computerprogramma vooral gebruikt om valse noten te maskeren. Cher gebruikt het op een heel andere manier: het "Cher-effect" is geboren. Na "Believe" zal popmuziek nooit meer hetzelfde zijn.

Bekijk hier de videoclip van hit "Believe", de tekst loopt daaronder verder: 

Niet te verdelgen

"Na een kernoorlog blijven er twee wezens over: kakkerlakken en Cher", stelt Stephen Holden van de New York Times het scherp. Cher wordt niet enkel "The goddess of pop", maar ook "The comeback queen" genoemd. Zo kondigt ze ook na haar afscheidstournee in 2003 nog regelmatig nieuwe concerten aan. 

Na een kernoorlog blijven er twee wezens over: kakkerlakken en Cher

Stephen Holden

In 2008 wordt Cher "huisartiest" in het befaamde casino Caesars Palace in Las Vegas, voor 60 miljoen dollar tekent ze een contract van 3 jaar. Cher treedt daarmee in de voetstappen van de Canadese zangeres Céline Dion. Ook nu treedt Cher nog altijd op in Las Vegas.

Bekijk hier de intrede van Cher in Caesars Palace, de tekst gaat daaronder verder: 

Videospeler inladen...

Eeuwige schoonheid?

Cher wordt dan wel 75, ze staat strakker dan ooit tevoren. Ze vindt er niets aan om oud te worden en laat zich waar nodig corrigeren. Door alle plastische ingrepen wordt ze een mikpunt van spot, maar wat anderen vinden over haar verschijning lijkt haar niet te deren. Al in de jaren 60 toont ze zonder schroom haar tatoeages en haar navel op televisie, wat voor heel wat discussie zorgt.

Mannen mogen veel ouder zijn voor ze worden afgerekend op hun leeftijd

Cher

De zangeres is erg mondig over de ongelijke schoonheidsidealen voor mannen en vrouwen in de entertainmentwereld. "Het is onmogelijk om in competitie te gaan met jongere actrices en zangeressen", stelt Cher in een interview met de VRT, "Voor mannen gelden die regels niet, zij mogen veel ouder zijn voor ze worden afgerekend op hun leeftijd."

Bekijk hier een interview naar aanleiding van de film "Tea with Mussolini", waarin ze spreekt over de ongelijke strijd, de tekst loopt daaronder verder: 

Videospeler inladen...

Cher en haar idealen

Cher gebruikt haar bekendheid om de aandacht te vestigen op zaken die ze belangrijk vindt. Ze steunt verschillende goede doelen en is een icoon voor de queer gemeenschap. Cher zet zich daarnaast in voor de strijd tegen AIDS, ze ondersteunt oorlogsveteranen en komt op voor meer dierenrechten. Zo redde ze vorig jaar nog "de eenzaamste olifant ter wereld" uit een verkommerde dierentuin in Pakistan. 

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" over de reddingsactie van Kaavan, de eenzame olifant, de tekst loopt daaronder verder: 

Videospeler inladen...

Cher is overtuigd Democraat en protesteert fel tegen het presidentschap van Donald Trump. Tijdens de verkiezingscampagne van huidig Amerikaans president Joe Biden spreekt en zingt ze op enkele Biden-rally's. Ze herwerkt een ouder lied en draagt "Happiness is just a thing called Joe" op aan de president. Met enige overdrijving omschrijft ze de lach van president Biden als "een reden voor de seringen (paarse bloemen, red.) om te bloeien." 

Bekijk hier een uitvoering van het nummer "Happiness is just a thing called Joe", die Cher zelf deelde op haar YouTube-kanaal, de tekst loopt daaronder verder:

Drie keer Cher voor de prijs van één

Cher brengt ons al 75 jaren vol muziek, verhalen en baanbrekende outfits. Ze laat in 2018 haar exuberante verhaal ook verwerken in een eigen musical: "The Cher show". Daarbij nemen drie actrices elk een deel van het verhaal voor hun rekening. Die Broadway-show wordt verschillende keren bekroond, maar door de pandemie is een vervolg op de Londense West End voorlopig on hold gezet. Zelf droomt de wereldster er nog van om een eigen film te regisseren, er is tijd genoeg: Cher is eeuwig jong.

Meest gelezen