Deel gevangenis Brugge in quarantaine: "19 personeelsleden en 5 gedetineerden positief"

Na een corona-uitbraak moeten 2 secties van de Brugse gevangenis preventief in quarantaine gaan. Intussen zijn 24 mensen besmet. Dat bevestigt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Gevangeniswezen. 

In de gevangenis van Brugge testten 19 personeelsleden en 5 gedetineerden positief. 3 personeelsleden zijn al genezen, maar 2 zijn er nog opgenomen in het ziekenhuis. Daarom gaan 2 secties van de gevangenis preventief in quarantaine. De quarantaine wordt pas opgeheven wanneer iedereen van die secties 2 negatieve coronatesten aflegt. Van een volledige lockdown is volgens de directie en de arbeidsgeneesheer nog geen sprake. 

Voorlopig werden wel alle activiteiten voor de 647 mannelijke en 119 vrouwelijke gedetineerden stilgelegd. Al was er volgens Kathleen Van De Vijver van het gevangeniswezen tegenwoordig geen sprake van veel activiteiten: "Door corona is er al een heel grote beperking van activiteiten. Zo is er sinds november geen enkele vorm van fysiek contact, ook niet voor kinderen van gedetineerden".  Momenteel mogen de gedetineerden enkel nog hun cel verlaten voor een dagelijkse wandeling, douche en het bezoek van advocaten achter glas. 

Overleg verdere maatregelen

Vandaag zitten de directie van de Brugse gevangenis en de vakbonden opnieuw samen voor een overleg. Ze bespreken op het overleg welke secties er nog getest moeten worden of als er verdere maatregelen moeten genomen worden, zoals een volledige lockdown. Woensdag worden de getroffen secties opnieuw getest door de arbeidsgeneesheer. 

Ondertussen is ook de vaccinatie van het gevangenispersoneel volop bezig. De vaccinaties van de 65-plussers en de risicopatiënten bij de gedetineerden zijn zo goed als allemaal rond.  

Meest gelezen