Radio 2

7 senioren stellen zelfgemaakte regenboogvlag voor in Roeselare: "Ook oudere generatie is gewonnen voor gelijke kansen"

Aan het station hangt een levensgrote regenboogvlag van 4 meter op 4 die volledig gebreid, gehaakt en genaaid is door de Roeselarenaars zelf. Enkele weken geleden deed de stad een oproep om kleurrijke stukjes stof te maken en af te geven. Een groot deel van het werk kwam van 7 bewoonsters van het dienstencentrum Waterdam.

Een levensgrote regenboogvlag van 4 op 4 meter naast een rij rolstoelen met senioren van dienstencentrum De Waterdam. Het was een speciaal beeld op het Stationsplein van Roeselare, maar wel zeer betekenisvol. “Het bewijs dat de oudere generatie ook gewonnen is voor gelijke kansen in een diverse samenleving”, vindt Jaimie Deblieck, Roeselaarnaar en Mister Gay Belgium in 2017. 

Op 17 mei, is het IDAHOT-day of de internationale dag tegen holebi- en transfobie. Met de regenboogvlag op het Stationsplein wil Roeselare die belangrijke dag in de kijker zetten. Daarnaast komen er ook nog 2 regenboogzebrapaden in het centrum en aan het station. “In 1990 werd homoseksualiteit van de lijst van geestesziekten geschrapt door de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat is nog niet zo lang geleden, maar met deze dag willen we daar blijvend aan herinneren”, zegt Jaimie Deblieck, die al jaren actie voert voor gelijke rechten voor de LGBTQ+-gemeenschap. 

Misschien niet de grootste, maar toch zeker de meeste creatieve regenboogvlag van het land!

Michèle Hostekint (Vooruit), schepen Diversiteit en Gelijke Kansen

De voorbije weken werden in Roeselare honderden stukjes gebreid, gehaakt of gestikt textiel opgestuurd door de inwoners van Roeselare om er de grootste regenboogvlag van het land mee te maken. “Tientallen mensen hebben meegeholpen, vooral de mensen van DC De Waterdam hebben meer dan hun deel gedaan. Of het de grootste vlag geworden is, moet nog blijken, maar we zijn overtuigd dat het alvast de meest creatieve vlag van het land is geworden”,  zegt schepen van Diversiteit en Gelijke Kansen Michèle Hostekint (Vooruit). De vlag blijft zeker nog een week hangen aan het Stationsplein. 

Meest gelezen