Door het slechte weer sluiten veel horeca-uitbaters hun terras alweer: "We zijn Spanje of Italië niet"

Meer en meer horeca-uitbaters sluiten opnieuw hun terrassen als gevolg van de slechte weersomstandigheden . De terrassen mochten sinds 8 mei weer open. Maar als het regent, zijn vooral niet-overdekte terrassen niet rendabel. De horeca hoopt vooral dat de binnenruimtes van cafés en restaurants zoals gepland weer open zullen kunnen op 9 juni.

“We zijn natuurlijk niet in Spanje of Italië”, zegt topman Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen, “dus meer dan vroeger houden ondernemers rekening met de weersvoorspellingen om te bepalen of ze opengaan of niet.” Volgens De Caluwe is het moeilijk om een niet-overdekt terras te openen én personeel in te schakelen als je niet zeker bent van goed weer. 

Uitbater Mario Ools van brasserie 't Krievelkuut in Herk-de-Stad in Limburg bevestigt op Radio 2: “Het is heel moeilijk om personeel in te plannen: je moet mensen inplannen, en dan weer afbellen. Die maatregel is heel mooi aan de Middellandse zee, maar hier in België is dat niet realistisch"

Bekijk hier het verslag van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Vandaar dat Horeca Vlaanderen ook altijd gehamerd heeft, zegt De Caluwe, op het behoud van de ondersteuningspremies. De horeca-uitbaters krijgen voor de maanden mei en juni nog altijd overheidssteun als compensatie voor het verlies dat ze lijden.

Uitkijken naar 9 juni

Matthias De Caluwe hoopt dat de nabije toekomst soelaas brengt: “We kijken reikhalzend uit naar (de dag) dat de binnenruimtes terug open kunnen en andere beperkende maatregelen afgebouwd worden. “

De federale regering heeft 9 juni naar voren geschoven als datum waarop de horeca ook binnen weer open mag. Er zijn wel voorwaarden: er mogen maar 500 bedden bezet zijn op intensieve zorg en van de 65-plussers en de mensen met een onderliggende aandoening moet 80 procent een eerste prik hebben gekregen.

Meest gelezen