Fiertelommegang geen werelderfgoed: "Grote ontgoocheling voor alle Ronsenaars"

Vlaanderen besliste dit weekend dat het de Fiertelommegang niet voordraagt bij Unesco. Die ommegang is een christelijke processie die al meer dan 900 jaar bestaat.  Vlaanderen geeft de voorkeur aan de Geelse gezinsverpleging en Sint-Dimpnaverering. 

De Fiertel uit Ronse wordt voorlopig geen immaterieel werelderfgoed. Vlaanderen besliste afgelopen weekend om het dossier niet voor te dragen bij de erkenningscommissie, iets wat de stad Ronse al tien jaar probeert. Want, zo is de redenering, de Fiertel is wel erkend als Vlaams immaterieel erfgoed, waarom dus geen stapje hoger mikken? 

"De Fiertel is één van de grootste Vlaamse processies en bestaat al meer dan 900 jaar. De ommegang speelt zich niet af onder de kerktoren, met enkele geestelijken, maar wordt gedragen door een hele bevolking", zegt schepen van cultuur Joris Vandenhoucke  (CD&V), "en dus zijn we zeker dat onze Fierteltraditie een plek op de lijst van Unesco verdient. 

De teleurstelling is groot. We hopen Vlaanderen in 2024 toch te kunnen overtuigen
Joris Vandenhoucke, schepen van cultuur (CD&V)

De Fiertelommegang bestaat al sinds de middeleeuwen. Toen gingen geesteszieken uit alle hoeken van het land op bedevaart naar Ronse, om genezing te vinden bij hun patroon Sint-Hermes. De voorwaarde om die genezing te kunnen krijgen, was een fysieke inspanning als tegenprestatie. Zo ontstond de Fiertelommegang, een jaarlijkse dagtocht van bijna 33 kilometer. 

Sterk dossier

Volgens cultuurschepen Vandenhoucke heeft het niet veel gescheeld, of de eeuwenoude traditie had een nominatie voor de Unescolijst beet: "Het was een nek-aan-nekrace want de Fiertelommegang van Ronse was volgens de expertencommissie een even sterk dossier als dat van Geel” Dat ze net naast de nominatie grepen, maakt de ontgoocheling des te groter. "We hebben de opmerking gekregen het dossier niet in de ijskast te steken, en warm te houden voor de nieuwe nominatieronde, in 2024. 

De Fiertelommegang vindt traditioneel plaats op de eerste zondag na Pinksteren, dit jaar is dat op 30 mei. Door corona is er voor het tweede jaar op rij geen traditionele Fiertel. Er is alternatieve versie uitgedacht, met de gepaste coronamaatregelen: een delegatie van tien dragers zal een relikwie van Sint-Hermes uitdragen. Wie wil, mag meewandelen in een bubbel van tien, mét mondmasker. 

kasto80

Meest gelezen