Videospeler inladen...

Groen gaat "gerichte sancties" tegen Israël op regeringstafel leggen,  voorzitter Almaci: "België mag voortouw nemen"

Groen gaat gerichte sancties tegen Israël op de regeringstafel leggen. Dat heeft partijvoorzitter Meyrem Almaci vanavond aangekondigd in het tv-programma “De afspraak”. Almaci denkt eraan om producten uit Israëlische nederzettingen te boycotten en geldstromen naar die gebieden te blokkeren. “Ik vind dat er nu stevige internationale druk moet komen, dat ons land binnen Europa daar het voortouw in mag nemen”, aldus Almaci.

“Tijd om te beschermen wat echt heilig is in Jeruzalem en Gaza: mensenlevens.” Onder die titel publiceerde Groen-voorzitter Meyrem Almaci een opiniestuk in de krant De Morgen. Daaruit blijkt dat het geduld van Almaci over het “etterende conflict” in het Midden-Oosten op is. “Diep bezorgd zijn volstaat al lang niet meer. Het is tijd om de oorzaak van dit conflict aan te pakken.”

Almaci denkt daarbij aan een reeks maatregelen die de Israëlische regering aan de onderhandelingstafel moet krijgen om een einde te maken aan het conflict met de Palestijnen dat op dit moment voor een vierde keer aan het escaleren is. 

Ik vind dat er nu stevige internationale druk moet komen, dat ons land binnen Europa daar het voortouw in mag nemen.

Groen-voorzitter Meyrem Almaci

“Ik pleit voor differentiërende maatregelen”, zei Almaci in “De afspraak”, die een einde moeten maken aan wat ze de annexatiepolitiek van Israël noemt. Concreet denkt ze eraan om een boycot te bekijken van producten die uit Israëlische nederzettingen komen “wat bezet gebied is en dus illegaal is”. 

Daarnaast stelt Almaci ook een zogenoemde “asset freeze” voor. Daarbij worden de geld- en/of handelsstromen uit de bovengenoemde bevroren. “Ik vind dat er nu stevige internationale druk moet komen, dat ons land binnen Europa daar het voortouw in mag nemen en dat Europa het voortouw mag nemen, druk kan leggen en een verandering teweeg kan brengen.”   

Almaci merkt wel op dat de gesuggereerde maatregelen nog geen beslist beleid zijn, maar dat de groenen dit in de federale regering op tafel zullen leggen, “in de hoop dat er hopelijk samen met andere landen nu eindelijk druk komt om Israël aan tafel te krijgen". "Naast de woorden die we al twintig jaar horen, wil ik horen hoe men hier vooruitgang in wil krijgen. Wij zeggen dat die maatregelen er moeten komen, anders ga je geen vooruitgang bereiken." 

Bekijk hier het volledige gesprek met Groen-voorzitter Meyrem Almaci in "De afspraak" en de Antwerpse bisschop Johan Bonny in "De afspraak": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen