Radio 2

Honden bijten zwaan dood in park Mariadal in Zaventem: "Het gaat hier van kwaad naar erger"

In Zaventem hebben loslopende honden aan een vijver van het park Mariadal een zwaan doodgebeten. Het is het zoveelste incident aan de vijvers op enkele weken tijd.

Pech en tegenslag blijven toeslaan op en rond de vijvers van het gemeentelijk park Mariadal in Zaventem. Na vandalisme en de diefstal van zwaneneieren, is nu een zwaan door honden doodgebeten. De gemeente belooft dat er snel een nieuwe zwaan komt.

Getuige

Een van de omwonenden was getuige van het jongste incident. "Drie honden liepen 's morgens los rond de vijver, ze waren duidelijk erg opgewonden", vertelt de getuige. "Het mannetje wilde zijn broedende vrouwtje beschermen. Zolang hij in het water bleef was er geen probleem. Maar toen de zwaan aan land kwam vielen de honden het dier aan." De zwaan overleefde de aanval niet. 

Treurende zwaan

De vrouwelijke zwaan heeft haar nest verlaten en zit nu te treuren op de oever.  Zwanen staan erom bekend dat ze monogaam zijn. Ze blijven vaak hun hele leven bij elkaar. Als hun partner overlijdt, lijken ze ook van slag en blijven ze ook in de buurt van de plek waar de zwaan is gestorven. 

Nieuwe zwaan

“Dit is opnieuw een zeer spijtig voorval, maar tegelijk ook een geval van overmacht”, aldus burgemeester Ingrid Holemans (Open VLD). “Die honden zijn ontsnapt uit de tuin van de eigenaar. We kennen zijn identiteit. De politie heeft hem al opgedragen om zijn omheining te verstevigen. We gaan ook een nieuwe zwaan kopen. De eigenaar van de honden is het ermee eens om de kostprijs van die aankoop te betalen", aldus nog de burgemeester.  Zwanen kosten, afhankelijk van de soort, van 50 tot 300 euro per stuk.

Meest gelezen