AFP or licensors

Bovenop COVID-19 wordt India nu ook getroffen door cycloon: westelijke deelstaat Gujarat zet zich schrap

Terwijl India nog altijd zwaar wordt getroffen door het coronavirus, krijgt het nu ook een tropische storm over zich heen. De cycloon Tauktae scheerde de voorbije dagen al langs de westelijke kuststaten en zal later vandaag aan land gaan in de deelstaat Gujarat. 

De cycloon Tauktae, de eerste dit jaar in deze regio, raast over de Arabische Zee ten westen van India. In noordelijke richting scheert hij langs de deelstaten aan de Indiase weskust. Kerala, Karnataka, Goa en Maharashtra werden de voorbije dagen al geteisterd door hevige regen en wind. Metershoge golven beukten in op de kustgebieden.

Bekijk hier beelden van de cycloon (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

Er vielen zeker 12 doden, en 28 vissersboten zijn vermist. Wegens de felle wind en de intense stortregens is de luchthaven van de miljoenenstad Mumbai, hoofdstad van Maharashtra, dicht. Ook verschillende verkeersaders zijn afgesloten.

Evacuaties

Naar verwachting zal de cycloon later vandaag aan land gaan in de deelstaat Gujarat, en zou hij daar windsnelheden tot 160 kilometer per uur of meer halen. Zo'n 150.000 inwoners van het kustgebied zijn uit voorzorg geëvacueerd.

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

De overheid van de deelstaat vreest dat Tauktae de zwaarste cycloon in 20 jaar zou kunnen zijn in Gujarat. De deelstaat in het noordwesten van India zet zich schrap, want de herinneringen aan een zware cycloon in 1998 zijn nog levendig. Die maakte toen 4.000 slachtoffers en richtte voor miljoenen euro's schade aan. 

Stroomgeneratoren

De cycloon maakt zijn opwachting op een moment dat India erg zwaar wordt getroffen door het coronavirus. Nog elke dag betreurt het land zo'n 4.000 coronadoden. 

Uit verschillende ziekenhuizen in de kustgebieden zijn coronapatiënten geëvacueerd. De overheid van Gujarat probeert alles in het werk te stellen om te voorkomen dat door de doortocht van de cycloon de stroom zou uitvallen in honderden ziekenhuizen en tientallen zuurstoffabrieken langs de kust. Uit voorzorg zijn bijna 1.400 stroomgeneratoren geïnstalleerd. 

Meest gelezen