Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse president Biden wil langdurige vrede: "Zowel Israëli's als Palestijnen verdienen veiligheid en vrijheid"

De Amerikaanse president Joe Biden zal zich samen met Israël en de Palestijnen blijven inzetten voor een langdurige vrede. "Zowel Israëli's als Palestijnen verdienen het om in veiligheid en vrede te leven", zei hij in een korte videoboodschap. "Dat klinkt een beetje wollig, maar we horen toch al een andere toon dan onder de voormalige Amerikaanse president Donald Trump", duidt conflictjournalist Rudi Vranckx.

In een videoboodschap naar aanleiding van het Suikerfeest, het einde van de vastenmaand voor moslims, had de Amerikaanse president Joe Biden het ook even over het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

"Mijn regering zal zich met Palestijnen, Israëli's en andere regionale partners blijven inzetten voor een langdurige vrede", zei de president. "We geloven dat Israëli's en Palestijnen het evenveel verdienen om in veiligheid en zekerheid te leven. Ze hebben evenveel recht op vrijheid, welvaart en democratie." 

"Het klinkt een beetje wollig wat Biden zei, maar we horen toch al een andere toon dan onder Donald Trump", duidt conflictjournalist Rudi Vranckx in "De ochtend" op Radio 1.

Videospeler inladen...

Toch klinkt er ook kritiek op de Amerikaanse houding, omdat Biden tot nog toe in het openbaar heeft nagelaten om Israël tot een onmiddellijk staakt-het-vuren aan te zetten. Het geeft Israël de kans om voort te bombarderen en een lijst met doelwitten af te werken, voordat het aan de onderhandelingstafel plaatsneemt.

De Verenigde Staten zouden zich ook als enige verzetten tegen een gezamenlijke verklaring van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waarin het geweld aan beide kanten veroordeeld wordt. Gisteravond kwam die Veiligheidsraad opnieuw in spoed bijeen, de derde keer al in minder dan een week tijd. Maar ook nu weer zonder gezamenlijke verklaring.

Linda Thomas-Greenfield, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, drukte de andere leden van de Veiligheidsraad op het hart dat de Verenigde Staten er alles aan doen om "via diplomatieke weg" het geweld te stoppen. Een gezamenlijke verklaring zou die diplomatieke inspanningen kunnen dwarsbomen, meent de VS.

Biden staat onder druk van de progressieve vleugel in zijn eigen partij, dat kan op termijn iets betekenen, maar niet de eerste dagen

Conflictjournalist Rudi Vranckx

De internationale druk om tot een bestand te komen, neemt in elk geval toe. Hoe meer slachtoffers er vallen, hoe minder Israël zich op zijn recht om zich te verdedigen kan beroepen, klinkt het. 

Onder meer Egypte en Jordanië, bondgenoten van de VS in het Midden-Oosten, roepen op tot een bestand. Dat kan een belangrijk signaal zijn, want in het verleden zijn wapenstilstanden of langere bestanden tussen Israël en de Palestijnen met hulp van Egypte en Jordanië tot stand gekomen.

Anders dan zijn voorganger Donald Trump staat Joe Biden ook onder toenemende druk binnen zijn eigen partij. "Daar is een progressieve vleugel die vindt dat als je voor gelijke rechten bent in eigen land, je die principes ook moet toepassen op het lot van de Palestijnen", zegt conflictjournalist Rudi Vranckx in "De ochtend". "En op termijn kan dat wel iets betekenen, maar niet de eerste dagen."

Meer dan 200 doden

Maar voorlopig gaat het geweld onverminderd voort. Afgelopen nacht heeft Israël opnieuw tientallen bombardementen uitgevoerd op de Gazastrook, voor de zevende nacht op rij al. Hamas blijft ook raketten afvuren op Israël.

Er is voorlopig geen sprake van gewonden of dodelijke slachtoffers. Gisteren vielen er volgens Palestijnse medische bronnen nog 42 doden bij bombardementen op verschillende huizen in Gaza, onder wie 10 kinderen. De bloedigste dag in een week.

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal 13u" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Het conflict tussen Israël en de Palestijnen heeft in een week tijd al aan bijna 200 Palestijnen het leven gekost, zeggen Palestijnse medische bronnen. Onder hen 58 kinderen en 34 vrouwen. Aan Israëlische kant zouden al 10 mensen om het leven zijn gekomen, onder wie 2 kinderen.

Het huidige geweld startte maandagavond (10 mei), toen de Palestijnse islamistische organisaties Hamas en Jihad na een zeer onrustige dag in Oost-Jeruzalem raketten begonnen af te schieten op Israël. Het Israëlische leger reageerde met een reeks bombardementen die ze sindsdien elke nacht herhaalde.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu herhaalde gisteren nog eens dat dit conflict nog even zal duren.

AP wil onafhankelijk onderzoek naar verwoesting kantoorgebouw

Intussen vraagt het hoofd van het Amerikaanse persagentschap Associated Press (AP) een onafhankelijk onderzoek naar het Israëlische bombardement op een kantoorgebouw in Gaza Stad waar verschillende media, waaronder ook AP, hun kantoren hadden. Dat gebouw werd volledig met de grond gelijkgemaakt.

Het publiek verdient het om de ware toedracht hieromtrent te weten, stelt AP. Volgens Israël gebruikte Hamas het gebouw voor militaire inlichtingen en als wapenopslagplaats, maar Israël moet daarvoor nog altijd duidelijke bewijzen leveren, stelt het persagentschap nog. De internationale belangenorganisatie voor journalisten Reporters Zonder Grenzen heeft het Internationale Gerechtshof in Den Haag dan weer gevraagd om het bombardement te onderzoeken als een mogelijk oorlogsmisdaad.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken heeft Israël om meer duidelijkheid gevraagd over de aanval op het mediagebouw in Gaza. Blinken zei dat de VS aan Israël om "details en een rechtvaardiging" voor het bombardement hebben gevraagd.

Wie of wat is Hamas? Ontdek het in 1 minuut in onderstaande video: 

Videospeler inladen...

De wortels van het conflict tussen Joden en Palestijnen reiken ver terug in de geschiedenis. Een overzicht:

Videospeler inladen...

Als gewezen VN-gezant voor het Midden-Oosten kent Robert Serry het Israëlisch-Palestijnse conflict door en door.  In "Terzake" had hij het onder meer over de rol die Europa kan spelen. “Het is te gemakkelijk om te zeggen dat Europa niks kan doen”, meent Serry.
Bekijk hier het volledige gesprek:

Videospeler inladen...

Meest gelezen