Man uit Merelbeke onderzoekt Suske en Wiske-albums en trekt opvallende conclusie: "Lambik is échte spilfiguur"

Tijs Van den Daele uit Merelbeke heeft ontdekt dat stripfiguur Lambik misschien wel de echte ster is uit de stripreeks Suske en Wiske van Willy Vandersteen. De man heeft alle albumcovers bekeken en daarbij kwam hij tot de conclusie dat Lambik vaker dan Suske of Wiske prominent afgebeeld wordt.

Wat doet een mens als hij zich verveelt in tijden van corona? Tijs Van den Daele uit Merelbeke heeft zijn Suske en Wiske-albums geanalyseerd. En wat blijkt daaruit: Lambik is de échte ster in die verhalen, vaak zelfs de spilfiguur. "Toen ik de verhalen opnieuw aan het lezen was, viel het mij op dat de verhalen bijna altijd rond Lambik draaien", klinkt het.

Lambik is het meeste te zien op de voorgrond van de covers

Tijs Van den Daele

Tijs wou op een bepaald moment ook meten of zijn vermoeden effectief klopt. "Daarom heb ik alle covers bekeken, en dan ben ik beginnen tellen hoe vaak alle personages daarop te zien zijn. Dan ben ik tot de conclusie gekomen dat Lambik het meeste op de voorgrond te zien is."

Thesis over stripalbums

De man vindt het dan ook vreemd dat de reeks genoemd wordt naar Suske en Wiske, en niet naar Lambik. "Er zijn natuurlijk wel enkele spin-offs geweest rond Lambik, maar dat waren maar korte reeksen. Het is jammer dat hij nooit zijn kans kreeg als held."

Niet alleen de stripalbums van Suske en Wiske vormen een passie voor Tijs, want hij maakte ooit nog een thesis over de vergelijking tussen Amerikaanse en Europese stripverhalen. "Toen keek ik vooral naar de verschillende manier waarop stripverhalen verteld worden in beide continenten."

kasto80

Meest gelezen