copyright the_burtons 2020

Liveblog: Pandemiewet goedgekeurd in Kamercommissie, coronacijfers blijven dalen

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken heeft vanmiddag de pandemiewet goedgekeurd. Die moet een betere juridische basis leggen voor de aanpak van pandemieën. Intussen blijft het gemiddelde aantal bevestigde besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens nog altijd dalen. Momenteel liggen nog 616 covidpatënten op intensieve zorg. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Pandemiewet goedgekeurd in Kamercommissie

De langverwachte pandemiewet is zonet goedgekeurd in de comissie Binnenlandse Zaken van de Kamer, met 11 stemmen voor en 6 stemmen tegen, meerderheid tegen oppositie.

Nu de pandemiewet gestemd is in de Commissie,  kan ze naar de plenaire vergadering,  donderdag, om daar definitief gestemd te worden. Sinds de Brusselse rechtbank van eerste aanleg de huidige wettelijke basis van de coronamaatregelen eind maart ongeldig verklaarde, is daar haast bij. De regering ging in beroep tegen dat vonnis en die zaak zou morgen verder worden behandeld.

Lees meer in dit artikel:

Blik op corona: alle cijfers dalen, nog 616 mensen op intensieve zorg

 • Van 10 tot en met 16 mei werden elke dag gemiddeld 138 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 15 procent minder dan de week ervoor. Tussen 3 en 9 mei waren er gemiddeld 163 opnames per dag. Het aantal ziekenhuisopnames daalt al bijna drie weken op rij, de daling blijft ook significant.
 • Gisteren, zondag 16 mei, meldden de ziekenhuizen 105 opnames (-63 in vergelijking met zaterdag 15 mei). 93 patiënten (-149) konden dan weer het ziekenhuis verlaten. Dat zijn lage cijfers, maar die hebben betrekking op zaterdag, dus dat is niet geheel onlogisch, dan worden er minder mensen opgenomen en ontslagen.
 • De ziekenhuizen rapporteerden zondag een totaal van 1.803 covidpatiënten in het ziekenhuis (-8 in vergelijking met zaterdag). Op weekbasis is het totale aantal patiënten in het ziekenhuis gedaald met 17 procent.
 • 616 covidpatiënten (-7) liggen op intensieve zorg, 386 (-7) hebben beademing nodig. Het aantal patiënten op intensieve zorg blijft achteruitgaan. Op weekbasis is het aantal opnames op de afdelingen gedaald met 12 procent, het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is eveneens gedaald met 11 procent.
 • Ter vergelijking: op 20 februari lagen 315 patiënten op intensieve zorg. Dat aantal was het laagste sinds het begin van de derde golf.
 • In de week van 7 tot en met 13 mei overleden elke dag gemiddeld 26 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 28 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. Tussen 30 april en 6 mei waren er gemiddeld 36 overlijdens. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 24.709.
 • Tussen 7 en 13 mei werden per dag gemiddeld 2.267 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 25 procent minder dan de week ervoor. Het aantal bevestigde besmettingen neemt dus sterk af, 13 mei (Hemelvaart) was wel een feestdag, waarop minder mensen naar de dokter gaan of een test laten afnemen. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.031.923 besmettingen geregistreerd.
 • Tussen 7 en 13 mei werden dagelijks gemiddeld 46.500 tests afgenomen. Dat is 8 procent minder dan de week ervoor. Voor het eerst sinds de heropstart van de scholen na de paasvakantie daalt het aantal tests.
 • De positiviteitsratio tussen 7 en 13 mei (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 6 procent (0,6 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat 6 op de 100 van de afgenomen testen positief waren en dat er nog veel virus in omloop is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend.
 • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,88. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie. De R-waarde zat in januari ónder de 1.
 • Eergisteren, op zaterdag 16 mei (de dag met de meest recente beschikbare cijfers) hadden 3.889.089 mensen in ons land al zeker een prik gekregen. Dat is 42,3 procent van de volwassen bevolking. 1.345.138 van hen zijn volledig gevaccineerd.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.  

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Oostenrijk versoepelt maatregelen voor Europeanen die land binnen willen

Oostenrijk heeft een aantal maatregelen versoepeld voor Europese toeristen die het land binnen willen. Zo is verplichte quarantaine niet langer nodig voor mensen die uit bepaalde Europese landen, waaronder België, naar Oostenrijk willen afreizen. Dat heeft de Oostenrijkste minister van Gezondheid, Wolfgang Mueckstein, woensdagavond aangekondigd.

De afschaffing van de quarantaine geldt vanaf woensdag. Toeristen die het land binnen moeten wel een certificaat voorleggen met een negatieve test of een bewijs dat ze gevaccineerd zijn.

De versoepelingen gelden voor toeristen uit België, Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Portugal, Spanje en Zwitserland. Mensen die naar Oostenrijk willen reizen, moeten sowieso nog hun aankomst via een digitaal formulier aankondigen.

Christophe Deborsu: "Vaccinatiebereidheid is wat lager in Wallonië, maar aan het einde van de rit komt alles in orde"

De vaccinatiegraad in Vlaanderen en Wallonië is ongeveer even groot, maar er is een grote kloof in de vaccinbereidheid in beide gewesten. In Vlaanderen is 95 procent van de 65-plussers ingeënt, in Wallonië is dat 84 procent. 

"De 65-plussers die nog niet ingeënt zijn, krijgen een tweede kans. Er is ook een campagne opgestart met huisartsen, apothekers en influencers om de mensen te overtuigen om zich te laten vaccineren. Bovendien zijn er mensen die eerst een vaccin weigerden toch overtuigd omdat ze dan kunnen reizen of een coronapas kunnen krijgen", zegt Christophe Deborsu in "De afspraak".

Bekijk het gesprek met Christophe Deborsu uit "De afspraak" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Walen zijn van nature wantrouwiger dan Vlamingen

Volgens Deborsu is het lagere vertrouwen in het vaccin tegen het coronavirus in Wallonië door het algemene wantrouwen tegenover de medemens in het gewest. "Wij Belgen zijn van nature uit wantrouwig. In Wallonië is 75 procent van de bevolking wantrouwig tegenover de medemens. In Vlaanderen is dat 62 procent. Dat is enorm veel."

Daarnaast verwijst Deborsu naar de invloed van Frankrijk. "We hebben de pech dat we naast het grootste "antivaccinatieland" ter wereld wonen." 

Toch blijft Deborsu ervan overtuigd dat Wallonië niet achterop zal komen te liggen in de vaccinatiecampagne. "De mensen zien steeds meer dat het vaccin werkt. Je zal zien dat we net zoals Remco Evenepoel de vaccinatiewedstrijd winnen", besluit Deborsu. 

Verenigde Staten gaan nog eens 20 miljoen coronavaccins delen met andere landen

De Verenigde Staten gaan nog eens 20 miljoen doses van coronavaccins delen met andere landen. Dat aantal komt bovenop de 60 miljoen AstraZeneca-vaccins die, zoals eerder aangekondigd, worden geëxporteerd.

Het Witte Huis meldt dat 20 miljoen vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en Janssen eind juni worden verzonden. Het is nog niet duidelijk waar deze allemaal naartoe gaan. De details worden in de komende dagen bekendgemaakt, aldus het Witte Huis.

Door slechte weer sluiten veel horeca-uitbaters hun terras alweer: "We zijn Spanje of Italië niet"

Meer en meer horeca-uitbaters sluiten opnieuw hun terrassen als gevolg van de slechte weersomstandigheden . De terrassen mochten sinds 8 mei weer open. Maar door de regen en de slechte weersvoorspellingen zijn met name niet-overdekte terrassen niet rendabel. De horeca hoopt vooral dat de binnenruimtes van cafés en restaurants zoals gepland weer open zullen kunnen op 9 juni.

Lees het volledige artikel hier:

Psycholoog Inez Germeys: "Gemiste kans om mensen te informeren terwijl ze wachten in vaccinatiecentrum"

De coronamaatregelen worden de komende weken flink versoepeld, maar de communicatie over de weg naar het rijk van de vrijheid is soms verwarrend. "Het lossen van de laatste maatregelen valt ons zwaar. Er is niet voor niets het spreekwoord, de laatste loodjes wegen het zwaarst", zegt professor Inez Germeys in "De wereld vandaag".

Volgens Germeys is er vooral nood aan duidelijke communicatie. "We missen kansen met de communicatie over wat er wel of niet kan als je gevaccineerd bent. Het is ook niet altijd duidelijk waarom het belangrijk is dat je je nog aan bepaalde maatregelen houdt."

"Het is jammer dat de mensen in de vaccinatiecentra niet voorgelicht worden. De mensen moeten er een kwartiertje wachten en dat zou het ideale moment zijn om de mensen te informeren over wat wel en niet kan na vaccinatie. Het is belangrijk dat iedereen in de samenleving blijft beseffen dat we er samen door moeten."

Volgens Germeys is er nood aan goede communicatie op dat vlak. "Het zijn nog een aantal maanden die we door moeten. We moeten blijven kijken hoe we de mensen hun autonomie teruggeven, maar we moeten ze ook de inzichten blijven geven over de effecten van het gedrag op het verloop van de pandemie.."

EMA stemt in met langer bewaren Pfizer-vaccin in koelkast

Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech mag langer in een koelkast worden bewaard. Tot nu toe was de richtlijn dat een ontdooid flesje hooguit vijf dagen in de koeling kon blijven, bij temperaturen van 2 tot 8 graden boven nul. Na die vijf dagen zou het flesje moeten worden weggegooid. De termijn wordt nu verruimd naar 31 dagen.

De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), heeft maandag ingestemd met een aanpassing van de regels. De verlenging geeft vaccineerders meer flexibiliteit, verwacht het EMA.

De uitbreiding van de bewaringstermijn op koelkasttemperatuur komt er na de beoordeling van extra gegevens die aan het EMA bezorgd werden.

Vaccinatiefraude in Brussel: "Met leugen over postcode kon Vlaming zich in Brussel laten inenten"

Door een leugen en nalatigheid bij de vaccinatiecentra,  konden verschillende Vlamingen zich de voorbije weken sneller laten vaccineren in Brussel. "Tijdens de registratie op het aanmeldingssysteem BRUVAX werd in het begin enkel naar een rijksregisternummer en postcode gevraagd", zegt Inge Neven van de Brusselse Gezondheidsinspectie. "Die gegevens werden echter niet meer gecontroleerd, waardoor verschillende Vlamingen hiervan misbruik maakten en onterecht sneller in Brussel werden gevaccineerd."

Lees meer in dit artikel:

Nederland gaat verder versoepelen vanaf woensdag: pretparken en dierentuinen open

In Nederland kunnen de nieuwe versoepelingen die vorige week waren aangekondigd doorgaan. Dat heeft minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge gezegd. Of ze konden doorgaan of niet, hing af van de ziekenhuisopnames. Die laten een positieve ontwikkeling zien, waardoor vanaf woensdag, 19 mei, dus een tweede stap wordt gezet om de maatschappij verder open te gooien.

Zo gaan de terrassen langer open, van 6 uur tot 20 uur. Sporten is binnen en buiten weer toegestaan en de fitnesscentra en binnenzwembaden gaan weer open. Alle contactberoepen mogen weer aan de slag, ook de sekswerkers, die het langst moesten wachten. Ook pretparken en dierentuinen gaan weer open.

Over drie weken staat een volgende ronde versoepelingen gepland, op voorwaarde dat de cijfers het toelaten. Dan zouden bijvoorbeeld culturele instellingen, waaronder musea, weer open mogen.

Meest gelezen