AFP or licensors

Vlaamse AZG-medewerkster na nieuwe nacht van bombardementen in Gaza: "Nog maar voor 24 uur zakken bloed beschikbaar"

Israël heeft opnieuw tientallen bombardementen uitgevoerd op Gaza, voor de zevende nacht op rij al. Ook de radicale Palestijnse beweging Hamas blijft raketten afvuren op Israël. Volgens Palestijnse medische bronnen heeft de escalatie van het conflict in een week tijd al het leven van bijna 200 Palestijnen gekost. Intussen raakt in de Gazastrook het medische materiaal op, zegt Hannelore Eykens, een Vlaamse die daar werkt voor Artsen Zonder Grenzen.

Het Israëlische leger zegt enkel doelwitten van Hamas aan te vallen, maar die bevinden zich gedeeltelijk in woongebieden. De luchtmacht zegt er alles aan te doen om slachtoffers onder de burgerbevolking te vermijden. Toch zijn de voorbije nacht 42 Palestijnen omgekomen, onder wie ook kinderen.

Ongeveer 42.000 Palestijnen hebben wegens de grootschalige luchtaanvallen hun huizen verlaten en zoeken bescherming in 50 scholen van de VN-hulporganisatie UNRWA (United Nations Relief and Works Agency), die humanitaire hulp verleent aan de Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten. Meer dan 2.500 mensen zijn dakloos geworden doordat hun huizen door de bombardementen vernield werden.

Ook het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen raakte bij de bombardementen beschadigd en is nu dicht, getuigt Hannelore Eykens, die als logistiek medewerker bij de hulporganisatie werkt. 

Majd Khalifeh sprak met Hannelore Eykens. Bekijk haar getuigenis vanuit Gaza en beelden van Artsen Zonder Grenzen hier (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

"Het aantal doden, het aantal gewonden en het aantal ontheemden blijft stijgen. Ook de schade aan de infrastructuur neemt toe. Maar extra humanitaire hulp kan Gaza niet binnen omdat de grenzen gesloten zijn. Dat die humanitaire corridor er niet komt, is wat mij het meeste zorgen baart."

Maar die extra humanitaire hulp -medisch materiaal én extra personeel- is broodnodig, zegt Eykens. "Het medisch materiaal raakt hier op. Er zijn volgens de lokale gezondheidsautoriteit  bijvoorbeeld voor nog maar minder dan 24 uur bloedzakken beschikbaar."

De WHO zegt intussen dat de aanvallen op alles wat met gezondheidszorg te maken heeft onmiddellijk moeten stoppen. "Het beschermen van de medische infrastructuur en van het gezondheidspersoneel is een absolute noodzaak", reageert topman Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Hij wijst erop dat de escalatie van het conflict heeft geleid tot tientallen incidenten waarbij medisch personeel en gezondheidsfaciliteiten zijn betrokken. "Bovendien zijn coronatests en vaccinatie zwaar getroffen, wat gezondheidsrisico's voor de hele wereld doet ontstaan."

Vlaamse Maaike Machiels maakt escalatie conflict mee in Tel Aviv

In Tel Aviv, in Israël, maakte de Vlaamse studente Maaike Machiels uit  Hasselt dan weer het escalerende conflict van dichtbij mee. "In het centrum van Tel Aviv, in Israël, is het afgelopen nacht al bij al rustig gebleven, op enkele relletjes na", getuigt ze in "Start je Dag" op Radio 2 Limburg. 

Beluister de getuigenis van Maaike Machiels bij Radio 2 Limburg hier (de tekst gaat hieronder door):

"Vannacht hoefde ik dus niet in de schuilkelder te gaan slapen, maar op een bommenalarm-applicatie op mijn gsm kon ik vanochtend wel zien dat er bommen op de stad Ashkelon zijn afgevuurd. Dat ligt op ongeveer 50 kilometer van hier."

Vanuit het perspectief van een diplomaat is het zeer interessant om dit allemaal van dichtbij te volgen

Maaike Machiels, studente in Tel Aviv

Het zijn spannende tijden voor de Hasseltse, op z'n zachtst uitgedrukt. Toch houdt Machiels zich sterk. "Mijn stressniveau is de afgelopen week wel fel gestegen", geeft ze toe. "Ik volg de tactiek van de Israëli's hier. Om 21 uur kijkt iedereen naar het nationale televisiejournaal. Als er dan een dreiging is voor Tel Aviv, slaap ik in de schuilkelder. Dat is afgelopen nacht niet gebeurd. Hier in het centrum wonen voornamelijk Joodse burgers, dus het komt hier vlakbij niet vaak tot rellen."

Machiels studeert diplomatie aan de universiteit van Tel Aviv. "Vanuit het perspectief van een diplomaat is het dus zeer interessant om dit allemaal van dichtbij te volgen, en ik zit hier nog relatief veilig." 

In ieder geval kan de studente voorlopig niet terugkeren naar ons land, de luchthaven is namelijk gesloten, maar dat vindt ze niet eens zo erg. "Ik heb veel contact met vrienden en familie thuis en die vertrouwen mij. Onder de Joodse en Arabische bevolking in Tel Aviv is er ook heel wat solidariteit. Ik heb vrienden aan beiden kanten van het conflict, en ik kan bij hen altijd een nacht gaan slapen wanneer dat nodig is. Ik kan me ook altijd eventjes laten "adopteren" door een familie die bijvoorbeeld een betere schuilkelder heeft."

De wortels van het conflict tussen Joden en Palestijnen reiken ver terug in de geschiedenis. Een overzicht:

Videospeler inladen...

Als gewezen VN-gezant voor het Midden-Oosten kent Robert Serry het Israëlisch-Palestijnse conflict door en door.  In "Terzake" had hij het onder meer over de rol die Europa kan spelen. “Het is te gemakkelijk om te zeggen dat Europa niks kan doen”, meent Serry.
Bekijk hier het volledige gesprek:

Videospeler inladen...

Meest gelezen