Natuurpunt

Natuurpunt Lokeren plaatst nu ook containers om olie te deponeren: "Het is een win-winsituatie"

In Lokeren heeft Natuurpunt in samenwerking met de intercommunale Durme-Moervaart en OlioBox een proefproject opgestart om ook op andere plaatsen dan het containerpark en de supermarkt gebruikte olie te deponeren. "We willen recyclage van olie toegankelijker maken voor de inwoners", zegt Sander Verbeke van Natuurpunt.

In het Lokerse straatbeeld duiken steeds meer containers op waar mensen hun gebruikte olie in kunnen deponeren. Het gaat om een proefproject van Natuurpunt, de intercommunale Durme-Moervaart en OlioBox. Zij hopen dat er meer plekken komen waar mensen hun gebruikte olie kunnen deponeren. "Er zijn natuurlijk al deponeerboxen in supermarkten en recyclageparken, maar door deze ook prominent in het straatbeeld te plaatsen, gaan meer mensen er ook vaker aan denken om hun olie effectief te deponeren", vertelt Sander Verbeke van Natuurpunt.

Olie recycleren wordt zo toegankelijker voor de inwoners

Sander Verbeke van Natuurpunt

De gebruikte oliecontainers komen naast de glasbollen te staan. Voor de initiatiefnemers is het belangrijk dat er zoveel mogelijk plaatsen komen waar gebruikte olie veilig kan worden gestockeerd. "Dat kan nu in zo'n container. We zetten in op recyclage én we maken het proces gemakkelijker en toegankelijker voor de inwoners van Lokeren."

Daknamse Meersen

Iedereen heeft voordeel bij de nieuwe containers, denkt Natuurpunt. "Het is een win-winsituatie. De winst van dit proefproject gaat naar de Lokerse natuur die toegankelijker gemaakt zal worden voor de inwoners zelf. Natuurpunt gaat ermee natuur aankopen in de Daknamse Meersen om zo het gebied uit te breiden en nadien open te stellen voor publiek dat er wil wandelen."

Ook in de andere gemeenten waar intercommunale Durme-Moervaart actief is, komen er oliecontainers. Na enkele weken wordt het project dan geëvalueerd, en dan wordt bekeken of ook andere afvalbeheerders het systeem kunnen introduceren.

kasto80

Meest gelezen