Radio 2

Vlaamse Milieumaatschappij maakt de Dijle in Leuven schoon: "Nergens is het zo vuil als hier"

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) is gestart met de jaarlijkse opkuis van de rivier de Dijle in het centrum van Leuven. "Nergens is het zo vuil als hier", zegt Katrien Smet, woordvoerder van de Vlaamse Milieumaatschappij. "We vinden fietsen, winkelkarretjes, nadarhekken... Je kan het zo gek niet bedenken of het ligt in de Dijle."

Minstens één keer per jaar ruimt de Vlaamse Milieumaatschappij afval op in de Dijle. Om dat vlotter te laten verlopen, wordt het waterpeil van de rivier enkele dagen lager gezet, door het water langs de Voer af te leiden. Vorig jaar is het echter niet gelukt om de Dijle op te ruimen, toen waren er werken aan de Voer. 

Bekijk hier een bijhorend filmpje van de schoonmaakoperatie (en lees eronder voort):

In andere waterlopen houden we slechts een keer om de tien jaar een opkuis, in Leuven moet dat minstens jaarlijks

Katrien Smet, Vlaamse Milieumaatschappij

"We halen heel grote stukken uit de Dijle: fietsen, nadarhekken, verkeersborden, flessen...", zegt Katrien Smet van de VMM. "Door het coronajaar dachten we dit jaar minder stukken op te halen, omdat er minder gefeest is en de studenten minder zottigheden zouden uitgehaald hebben. Maar tot nu toe tellen we procentueel gezien al evenveel afval. Nergens in Vlaanderen halen we meer afval op dan in de Dijle in Leuven. In andere waterlopen is het soms voldoende om slechts een maal om de tien jaar een opkuis te houden, maar in Leuven moet het minstens jaarlijks." 

Gevolgen

 De stukken die in het water belanden hebben niet alleen een negatieve impact op de waterkwaliteit, maar zorgen ook voor opstoppingen, waardoor de rivier moeilijker te bevaren is met een kajak en kano. Het afval vermindert daarnaast de positieve beleving van het water voor wandelaars en omwonenden. "Allemaal redenen waarom het belangrijk is de rivier te onderhouden", stelt Smet.

Tweede leven

Het bijeengeraapte afval wordt enkele dagen op een vaste plek verzameld, waarna de lokale politie en verhuurorganisaties van fietsen verwittigd worden om hun eigen materiaal te komen ophalen. Ook Maakleerplek, een plek waar Leuvense bedrijven, scholen, kunstenaars en inwoners samen leren, maken en werken, wordt gecontacteerd om het eventueel nog bruikbare materiaal een tweede leven te geven.

Meest gelezen