Rond Ronse - mogelijk alternatief

Plannen om de gewestweg N60 uit het centrum van Ronse om te leiden, worden uitgewerkt

Na 20 jaar protesten en acties komen er concrete plannen om de gewestweg N60 uit het stadscentrum van Ronse te weren. Meerdere voorstellen liggen op tafel en doorlopen nu de nodige procedures. "Alles zal afhangen van het plan dat gekozen wordt en of er geen bezwaren meer komen", zegt burgemeester van Ronse, Luc Dupont (CD&V). 

De komende maanden worden 12 concrete voorstellen uitgewerkt om de N60 uit het centrum van Ronse te halen. Het is afwachten wat de landbouw- en milieu-effectenstudies gaan uitwijzen. Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) wil tegen het einde van 2021 een concreet plan hebben. "Het is een dossier dat al decennialang meegaat en daarom willen we tegen het einde van dit jaar een definitief alternatief kunnen voorleggen aan de Vlaamse regering", legt minister Peeters uit. 

De 12 varianten die nog in de running zijn, moeten tegen het einde van het jaar kleur bekennen

Luc Dupont (CD&V), burgemeester van Ronse

Meer verkeersveiligheid

Met de omleiding van de N60 hoopt minister Peeters vooral meer verkeersveiligheid te creëren in Ronse. Ook de impact op de natuur speelt een rol. "De drie alternatieven die afgevallen zijn, hadden te veel invloed op de natuur", geeft ze mee. "Hopelijk kunnen we het traject snel verder zetten richting omgevingsvergunning en een aanbestedingsdossier." 

Vertraging door bezwaren

Burgemeester Dupont merkt dat mensen verandering willen, maar gelooft dat eventuele tegenstand zeker nog kan komen. "Het is niet omdat er veel mensen achter het project staan, dat er geen bezwaren meer zullen komen", zegt hij. Ook minister Peeters hoopt dat bijkomende procedures geen stokken in de wielen steken. "Ik wil de timing zo kort mogelijk houden en de procesmoeheid een halt toeroepen", vertelt ze. "Er is veel inspraak van het volk, dus er wordt zeker rekening gehouden met eventuele bezwaren."

kasto80

Meest gelezen