Pexels - Liza Summer

Praten is belangrijk, zeker in coronatijden. In "Babbelbus" in Vlaamse Ardennen kan je gratis een gesprek hebben

De Babbelbus, dat is een bus waar je op een coronaveilige manier kan praten over mentale problemen, staat vanaf vandaag op verschillende locaties in de Vlaamse Ardennen, en dit nog tot en met 28 mei. In alle discretie kan je een gesprek aangaan met vrijwilligers die speciaal daarvoor opgeleid zijn. Het maakt niet uit over wat het gaat, maar als je behoefte hebt aan een gesprek, kan je er terecht.

Meer en meer mensen hebben burn-outs, voelen zich niet goed door de omstandigheden gecreëerd door de coronapandemie, of door andere persoonlijkere zaken. En praten over wat je voelt en waar je mee bezig bent is dan heel belangrijk. De Babbelbus biedt een luisterend oor wanneer je dat nodig hebt. Vanaf vandaag tot en met 28 mei kunnen inwoners in de Vlaamse Ardennen een afspraak maken voor een gesprek in de bus. 

Pexels - Liza Summer

Nood aan babbels

Jean-Louis Coppers richtte de vzw "Hey, hoe gaat het?" op nadat zijn eigen zoon Benoit 5 jaar geleden uit het leven stapte. Hij zag de nood rond suïcide preventie, een belangrijke oorzaak van overlijden bij jongeren. Maar er zijn ook mensen zonder suïcide gedachten die een gesprek nodig hebben. Coppers startte daarom vorig jaar een nieuw initiatief in Kruisem: een proefproject rond de "Babbelbus": een bus waar je kan praten over problemen en zorgen. Het project werd positief geëvalueerd door de gemeente en ook door de politie, zegt Coppers.

Er is een gebrek aan praten, zeker in coronatijden, en vooral ook: elkaar zien om dat te doen
Jean-Louis Coppers

Vandaag vandaag toert de Babbelbus definitief rond. Het opzet is dat geen enkel gesprek uit de weg wordt gegaan. Er kan over alles gepraat worden: "Zeker in coronatijden is er een gebrek aan praten, wat zo belangrijk is. We zeggen altijd: we hebben te weinig psychologen. Maar anderzijds kunnen we allemaal wel een beetje psycholoog worden voor elkaar door te praten, maar ook door elkaar te zien. Corona is nu een beetje aan het afzwakken, dus het is de moment om te praten en elkaar weer eens te zien om dat te doen."

Afspraak via gemeente

De bus is er voor iedereen die met mentale problemen kampt: jong en oud, met welk probleem dan ook, het maakt niet uit. "Inwoners kunnen zich inschrijven voor een afspraak via de gemeente waar de bus zal staan", legt Coppers uit. "Bij een koffie kunnen ze dan een goede babbel hebben." De bus is een comfortabele plek waar coronaveilig kan afgesproken worden. Er zijn plexiglazen tussenschotten tussen de twee gesprekspartners.

De deelnemende gemeenten: Oudenaarde, Wortegem-Petegem, Kluisbergen en Kruisem, hebben de afgelopen periode een oproep gelanceerd via lokale kranten en sociale mediakanalen. De vzw Hey, hoe gaat het? stelt de Babbelbus ter beschikking aan de vragende gemeente voor een bepaalde periode. De gemeente stelt vrijwillige psychologen aan, die voor de gesprekken een specifieke opleiding kregen.

De bus staat vanaf vandaag tot en met 28 mei 2021 op verschillende locaties in de Vlaamse Ardennen. De start is in Oudenaarde, dan gaat de "tour" via Wortegem-Petegem en Kluisbergen richting Kruisem, die de laatste locatie is. Inschrijven kan via het emailadres babbelbus@gmail.com of telefonisch naar 09/389.68.16. Na bevestiging kies je een tijdslot. Voor elke afspraak is een uur voorzien. Een gesprek is gratis en vertrouwelijk.

kasto80

Meest gelezen