Videospeler inladen...

Chaos in Spaanse enclave Ceuta: al  8.000 migranten zwemmend aangekomen uit Marokko, 4.000 teruggestuurd 

In 24 uur tijd zijn nu al 8.000 migranten erin geslaagd om al zwemmend of in kleine rubberbootjes de enclave Ceuta te bereiken, een stukje Spaans grondgebied in Marokko. De Spaanse regering heeft het leger ingezet in een poging om de chaos te controleren. De Spaanse regering zegt 4.000 van hen weer de grens over te hebben gezet. De plotse toestroom komt doordat Marokko de deur heeft opengezet omdat het boos is op Spanje. "Dit is regelrechte chantage, en chantage die wérkt", zegt correspondent Sven Tuytens.  

Met honderden tegelijk klauteren migranten vanuit het water op de rotsen aan de andere kant van het grenshek dat Marokko scheidt van de Spaanse enclave Ceuta. Soldaten dragen onderkoelde kinderen uit het water en hulpverleners helpen uitgeputte mensen, was live te zien op de Spaanse zender TVE.

Zwemmend of in kleine rubberbootjes slaagden de migranten erin om de Spaanse exclave, een schiereiland, te bereiken. Sommigen zelfs te voet, gebruikmakend van het laagtij. De migranten zijn vooral Marokkanen die in eigen land geen toekomst zien. Er zijn hele families bij, maar het gaat vooral om jongeren. Tenminste 1.500 van hen zijn migranten. Sommigen werkten voordien als arbeidsmigrant of dreven handel in Ceuta, tot dat niet meer kon wegens de coronapandemie. Toch zijn er ook mensen uit Sub-Sahara-Afrika bij.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal 13 uur" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

De toestroom was gisteren al begonnen. Migranten begonnen tegelijk rond het hek tussen Marokko en de Spaanse enclave te zwemmen en te varen in opblaasbootjes. Met zo'n 1.500 kwamen ze aan, terwijl de grenspolitie liet begaan.

Grimmig

Vandaag kwamen daar nog eens verschillende duizenden bij. Volgens het Spaanse ministerie van buitenlandse zaken zijn nu al achtduizend mensen aangekomen in Ceuta. Dat is nooit eerder vertoond, in een stad die zelf maar 85.000 inwoners telt. Het enige opvangkamp in de enclave is voorzien op hooguit 200 vluchtelingen en migranten.

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

Om de chaos te controleren én om nog meer migranten tegen te houden, heeft de Spaanse regering het leger naar Ceuta gestuurd. Er zijn 250 extra soldaten aangekomen, 150 anderen worden nog achter de hand gehouden. Spanje zet ook pantservoertuigen in. 

Zo'n vierduizend migranten zijn volgens Spanje intussen al teruggestuurd naar Marokko. Maar er bevinden zich ook erg veel minderjarigen onder de migranten, de overheid moet deze jongeren opvangen. De Spaanse premier Pedro Sánchez is rond 17h dinsdagavond aangekomen in Ceuta, waar hij werd uitgejouwd. Sanchez trekt ook naar Melilla -de andere Spaanse enclave in Marokko . In Melilla zijn dan weer 80 Afrikaanse migranten over het driedubbele hek gekropen. 

(lees door onder het kaartje)

"De plotse toename van migranten betekent een crisis voor Spanje én voor Europa", zegt Sánchez. "Ik wil alle Spanjaarden, vooral die in Ceuta en Melilla, laten weten dat we de orde zullen herstellen." 

Bij het grenshek tussen Marokko en Ceuta is de sfeer grimmig geworden. Aan Marokkaanse kant blijven mensen toestromen. Enkele van hen gooiden met stenen naar de afrastering, waarna ze door de Spaanse politie met traangas werden bestookt. Een linie van soldaten met wapenstok verhinderde zwemmers aan land te gaan. 

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

Diplomatiek conflict over de Westelijke Sahara

De plotse toestroom van migranten is een gevolg van opgelopen diplomatieke spanningen tussen Marokko en Spanje. Nadat Spanje de Marokkaanse ambassadrice in Madrid deze namiddag op het matje had geroepen, heeft Marokko haar teruggeroepen "voor overleg". 

De relaties tussen beide landen zijn verslechterd door onenigheid over een omstreden gebied, de Westelijke Sahara. Dat gebied was een Spaanse kolonie. Het wordt nu voor een groot deel door Marokko bestuurd, maar de beweging Polisario wil een onafhankelijke staat voor de oorspronkelijke bevolking van het gebied.  

De leider van Polisario, Brahim Ghali, werd onlangs overgevlogen naar een Spaans ziekenhuis om te herstellen van het coronavirus, en dat is niet naar de zin van Marokko. Uit wraak heeft Marokko nu de deur opengezet voor migranten die naar Spanje (en dus naar de Europese Unie) willen.  Ook de minister van Buitenlandse Zaken reageerde ondertussen scherp. "Het is pijnlijk om te zien dat onze buren (Marokko) kinderen, zelfs baby's sturen ... omdat ze een humanitair gebaar van onze kant afwijzen", zei ze op de Spaanse radio.

Dit is regelrechte chantage, en chantage die wérkt

correspondent Sven Tuytens in Spanje

"In het verleden heeft Marokko dat nog gedaan: politiediensten wegtrekken van de grens en het gerucht lanceren dat de grens open is. Dan komt er meteen reactie", duidt correspondent in Spanje Sven Tuytens. 

Toch krijgt ook Spanje kritiek omdat de regering geen uitleg geeft over welke procedures ze hanteert om mensen terug te sturen. 

Beluister hier het gesprek met correspondent Sven Tuytens in "De wereld vandaag" op Radio 1 (de tekst gaat hieronder door):

AFP or licensors

Spanje heeft Ghali gedagvaard

Ondertussen heeft het Spaanse Hooggerechtshof Ghali gedagvaard wegens aanklachten die tegen hem lopen voor oorlogsmisdaden. Hij moet op 1 juni voor de onderzoeksrechter verschijnen. De separatistische leider, die momenteel in een ziekenhuis in Noord-Spanje ligt, weigerde de dagvaarding te ondertekenen.

Ghali en andere leiders van de rebellengroep van de Westelijke Sahara worden door mensenrechtenorganisaties en bewoners van de Westelijke Sahara beschuldigd van genocide, moord, terrorisme, marteling en het laten verdwijnen van politieke tegenstanders.

"Chantage en chantage die werkt"

"Dit is regelrechte chantage, en chantage die wérkt. Marokko weet dat Spanje, maar ook de rest van Europa, heel gevoelig is als het gaat om migratie. Net zoals Erdogan in Turkije kan Marokko wanneer het dat wil druk uitoefenen. En dat doet het door politie weg te trekken van de grens, met de bekende gevolgen. Meteen zal het Spanje zo aan de onderhandelingstafel krijgen. Marokko verwacht gesprekken op hoog niveau en zal garanties vragen dat de Polisario-leider zo snel mogelijk terugkeert", besluit correspondent in Spanje Sven Tuytens.

Meest gelezen