Snoezelbos in Zonhoven doet gasten van zorginstelling Ter Heide glunderen: "Die kleine gelukjes maken mijn dag goed"

In de zorginstelling Ter Heide in Zonhoven werd vandaag het Snoezelbos geopend. Het is een plek waar de gasten tot rust kunnen komen of een beetje avontuur kunnen vinden. "Ze vinden het heel fijn om buiten te zijn en te kunnen genieten van de natuur", klinkt het bij begeleidster Ines Wils.

Minister Zuhal Demir (N-VA) heeft vandaag het Snoezelbos geopend in zorginstelling Ter Heide in Zonhoven. Het kreeg twee jaar geleden subsidies als 'natuur in je buurt'-project. Het bos zorgt voor een extra beleving voor de bewoners van Ter Heide. "We hebben het zo opgebouwd dat er een prikkelrijke en een prikkelarme zone is. Op die manier is het bos voor alle gasten en doelgroepen interessant", vertelt projectcoördinator Dirk Duchamps. "Voor de stappers hebben we het wandelpad, maar er zijn ook enkele shortcuts doorheen het bos. Die zijn niet aangelegd, dus het is wat avontuurlijker. Daar kunnen ze wandelen door de bladeren en de struiken."

Ik denk dat het een veer is, het voelt lekker zacht

Mensen met een beperking kunnen genieten van de rust in het bos zonder al te veel prikkels en drukte. "Het is de bedoeling dat je op je gemak door het bos wandelt. Je moet er niet door lopen, want dan heb je geen snoezelmoment", zegt begeleidster Ines Wils. “De bewoners vinden het heel fijn om buiten te zijn en te kunnen genieten van de natuur."

Ook zijn er voelboxen aanwezig waar je je hand kan insteken. "Ik denk dat het een veer is, het voelt lekker zacht", zegt bewoner Erasmo. Begeleidster Wils ziet haar gasten glunderen. "Die kleine gelukjes maken mijn dag goed", lacht ze.

In het Snoezelbos hangen ook knutselwerkjes van de bewoners. "Op die manier kunnen we de creativiteit van onze bewoners tentoonstellen", zegt Duchamps. "We willen dan ook inzetten op inclusiviteit. Ook ouders, buurtbewoners en andere bezoekers zijn hier dus welkom."

Radio 2

Meest gelezen