Brandweer Lokeren

Sociale wijk in Lokeren zwaar getroffen door apocalyptische blikseminslag: "Bovenste deel van een huis is volledig weg"

In de sociale woonwijk Kopkapelwijk in Lokeren zijn zeker 25 huizen beschadigd door zware blikseminslagen van de afgelopen dagen. Eén huis is zodanig zwaar getroffen dat de bovenste verdieping volledig vernield is. Mensen getuigen van ontplofte huishoudtoestellen tot losgerukte stopcontacten en kabels. Er zijn zelfs vuurballen door de tuinen gegaan waardoor een haag in brand vloog. "Ik heb dit in mijn hele carrière nog nooit gezien", zegt brandweercommandant Patrick Verschueren.

"Toen we toekwamen bleek de volledige bovenverdieping van een huis totaal vernield te zijn. Er was geen brand in het gebouw zelf, maar de schade van de bliksem die was ingeslagen is enorm", zegt brandweercommandant Patrick Verschueren, die er afgelopen vrijdagavond bij was. "Ik heb dit in mijn 32 jarige carrière nog nooit gezien."

Nicolas Maeterlinck

Nu is de vraag wat er moet gebeuren met het huis in de Maurice Maeterlinckstraat dat zo zwaar beschadigd is. "Bepaalde instanties, zoals een stabiliteitsingenieur, moeten nu de stabiliteit ervan beoordelen, en wat er nog kan gebeuren, en of het al dan niet moet afgebroken worden." 

Dit is echt pech hebben. De impact van de blikseminslag is heel erg groot
Brandweercommandant Patrick Verschueren

Verschueren denkt dat de blikseminslag om een toeval gaat, niet specifiek omwille van een eventuele slechte staat van het huis of een andere reden. "Dit is echt pech hebben. De impact die de blikseminslag heeft gehad, is hallucinant."

Lees verder onder de foto.

Brandweer Lokeren

Vuurballen

Wilde verhalen van vuurballen in de tuin kloppen ook , zegt de brandweercommandant: "De haag van een tuin stond gedeeltelijk in brand door zo'n bal. Die is eerst door de lokale politie geblust, en wij hebben dan overgenomen. Wij hebben onmiddellijk de omstaanders en de buren van de aanpalende woningen in veiligheid gebracht." Er werd ook direct een veiligheidsperimeter afgebakend.

Een vuurbal had een haag in brand gezet
Brandweercommandant Patrick Verschueren

Energieleverancier Fluvius kwam, op vraag van de brandweer, af om zo snel mogelijk gas en elektriciteit uit te schakelen. "Voor ons was dit onmogelijk. De elektriciteitskast was volledig vernield. Het koper dat uit de grond kwam van de kabels was volledig zwartgebrand." 

Weggekatapulteerde stopcontacten

De burgemeester van Lokeren is na verwittiging van Verschueren ter plaatse gekomen. "Ook Telenet en Proximus zijn afgekomen, alsook de sociale huisvestingsmaatschappij Tuinwijk. We hebben vastgesteld dat de stopcontacten en schakelaars uit de muren in tientallen woningen waren weggekatapulteerd."

(Lees verder onder de foto)

Brandweer Lokeren

Dat laatste getuigt Jan Cools van de huisvestingsmaatschappij Tuinwijk, die vlakbij woont, ook: "Ik heb dit nog nooit meegemaakt. De luchtverplaatsing die plaatsvond deed de vensters in ons huis trillen. Het leek alsof ze elk moment konden barsten", vertelt Cools. "Het was redelijk beangstigend. Mijn pa, die nog dichterbij woont, zag een grote vuurbal passeren net voor hij zijn garage uitreed."

De vensters in ons huis trilden alsof ze ieder moment konden barsten
Jan Cools

En hij hoorde ook de vreemdste verhalen van mensen die in de wijk wonen: "Ze vertelden mij dat de stopcontacten effectief uit de muur vlogen aan een snelheid die je niet wil geloven. Het moet er redelijk apocalyptisch geweest zijn", zegt Cools nog.

Nazorg en solidariteit

De brandweerlui zorgden voor "nazorg" om alles veilig achter te laten. Ze verwijderen bijvoorbeeld losliggende dakpannen die nog voor eventuele schade konden zorgen. "We hebben de bovenkant van het huis, waarvan het dak en de bovenste verdieping weg was, ook dichtgelegd, want er waren zaken beneden die nog niet beschadigd waren", zegt brandweercommandant Verschueren nog.

In tijden van nood kent men zijn buren, en dat blijkt ook na de ramp. "Verschillende buren hebben bijgesprongen waar nodig", zegt Verschueren. "Voor het gezin met het huis dat geen bovenverdieping meer heeft, is onmiddellijk nachtopvang bij buren gezocht. Ook de burgemeester zorgde voor oplossingen voor wie het nodig had."

Brandweer Lokeren
kasto80

Meest gelezen