UCLL - Spectrum

Spectrum erkend als eerste Leuvense LGBTQIA+-studentenvereniging

In aanloop naar de "Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie", heeft de hogeschool UCLL de vereniging Spectrum erkend als officiële studentenvereniging. Leuven krijgt daarmee de eerste LGBTQIA+-vereniging die zich specifiek op studenten richt. "We willen voor iedereen een thuis creëren, ongeacht gender, geslacht, seksuele voorkeur, afkomst, ... " zegt covoorzitter Gertjan Lens.

Het idee voor Spectrum groeide aan de Lerarenopleiding van UCLL in Heverlee. De vereniging organiseerde al een tijdje kleinschalige activiteiten voor de Leuvense studenten, maar vroeg pas nu de officiële erkenning aan.  Dat geeft hen recht op faciliteiten en ondersteuning van de hogeschool. Zo zal UCLL bijvoorbeeld hun campagne bij de start van het nieuwe academiejaar sponsoren en krijgt Spectrum een plek op de interne en externe kanalen van de hogeschool.

Jongeren hebben nog heel wat te ontdekken over zichzelf

Gertjan Lens, covoorzitter Spectrum

De nood aan een studentenvereniging als Spectrum was in Leuven groot. "Jongeren hebben nog heel wat te ontdekken over zichzelf", zegt Gertjan Lens, covoorzitter Spectrum en student Sociaal Werk UCLL. "We willen daarom een thuis creëren waar iedereen welkom is, ongeacht gender, geslacht, seksuele voorkeur, afkomst, opleiding, onderwijsinstelling, ... . Want als je ergens jezelf kan zijn, kan je jezelf ook beter leren kennen. Als erkende studentenvereniging krijgen we ook een informerende functie binnen UCLL. We verschaffen input over de verschillen in gender en seksualiteit, waarbij we wijzen op de correcte terminologie."

Dialoog

Met Spectrum erkent UCLL voor het eerst een studentenvereniging die niet gekoppeld is aan een specifieke opleiding, maar die studiedomeinen én onderwijsinstellingen overstijgt. "Studentenverenigingen zijn een belangrijke partner in het 'samen hogeschool maken', ze creëren verbondenheid tussen de studenten", zegt Klaas Vansteenhuyse, hoofd Onderwijs en Studenten UCLL. "Dat we dit nu ook kunnen ondersteunen over de opleidingen heen, juichen we alleen maar toe. De dialoog met onze LGBTQIA+-studentengemeenschap krijgt meer ruimte en met de formele erkenning ook een nieuwe dimensie."

Meest gelezen