Vaccinatiefraude in Brussel: met postcodeleugen lieten "paar duizend" Vlamingen en Walen zich sneller inenten

Door een leugen en nalatigheid bij de vaccinatiecentra,  konden "een paar duizend" Vlamingen en Walen zich de voorbije weken sneller laten vaccineren in Brussel. "Tijdens de registratie op het aanmeldingssysteem BRUVAX werd in het begin enkel naar een rijksregisternummer en postcode gevraagd", zegt Inge Neven van de Brusselse Gezondheidsinspectie. "Die gegevens werden echter niet meer gecontroleerd, waardoor Vlamingen en Walen hiervan misbruik maakten en onterecht sneller in Brussel werden gevaccineerd."

"Het Brussels aanmeldingssysteem om je te laten vaccineren, BRUVAX, hebben we in het begin zeer eenvoudig opgesteld. We zijn uitgegaan van de goede intenties van elke burger", legt Inge Neven uit. 

"Mensen moesten er enkel en alleen hun rijksregisternummer en postcode op ingeven. Helaas werd dit systeem, gebaseerd op verklaring van eer, door verschillende mensen misbruikt. Het gaat om een paar duizend Vlamingen en Walen die zich inschreven met een Brusselse postcode, waardoor ze sneller in Brussel dan in hun eigen gewest gevaccineerd konden worden. Want in Brussel vaccineren we op dit moment inderdaad al jongere mensen dan in de rest van het land", verduidelijkt Inge Neven in "De wereld vandaag".

Controles

Neven betreurt het misbruik en laat weten dat het systeem intussen wel gecontroleerd wordt om die achterpoortjes gesloten te houden. "Voor de inschrijvingen kan dit niet meer gebeuren, voor de wachtlijsten eventueel wel nog", verduidelijkt Neven. 

"Nu volgt er ook een extra controle in de vaccinatiecentra. Daar zal de identiteitskaart voortaan gecontroleerd worden. En wie niet in Brussel woont, zal geweigerd worden. Dus het heeft geen zin meer om je als Vlaming met een leugen op een Brusselse lijst in te schrijven." 

Tweede prik

Neven benadrukt wel dat de Vlamingen en Walen die misbruik hebben gemaakt van het systeem alsnog hun tweede prik zullen krijgen. 

"Het is de bedoeling dat we zo snel mogelijk iedereen vaccineren. We bekijken nog of we er al dan niet een gevolg aan geven. Maar eigenlijk is dat niet onze taak, die taak is om zo snel mogelijk iedereen in te enten. Dat is ook wat wij gaan doen."

Beluister hier de reactie van Inge Neven in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen