IMAPICTURES_IVO HENDRIKX

Vandalen vernielen eikenstoven en waarschuwingsborden in Genk: "Hier gaan we het niet bij laten"

In het natuurgebied Klaverberg in Genk hebben vandalen de wortels van eeuwenoude eikenstoven beschadigd. Er werden ook waarschuwingsborden uitgetrokken die de boswachters eerder hadden geplaatst.

"Er zijn een aantal mensen die zich er niet veel van aantrekken en die nu zelfs actief de wortels van die bomen kapot hakken", vertelt Lise Hendrick van het Agenschap voor Natuur en Bos (ANB). "Ze hebben ook onze borden vernietigd en meegenomen." ANB had de borden geplaatst om mountainbikers en wildcrossers weg te houden uit het gebied, omdat die met hun banden de wortels van de wintereiken beschadigden. Dat had dus blijkbaar een averechts effect. 

Het is onze taak om het natuurgebied te beschermen

"Ze hebben een gevaarlijke situatie gecreëerd door afgezaagde palen te laten staan waar fietsers zich erg aan kunnen bezeren", zegt Hendrick. "Het is wel duidelijk dat we het hier niet bij gaan laten. We willen niet vervelend  doen, maar het is onze taak om het natuurgebied te beschermen."

De paden zijn ondertussen terug dichtgelegd en er worden opnieuw waarschuwingsborden geplaatst op hoge palen. “Deze keer hebben we grotere en zwaardere bomen gebruikt zodat het moeilijker is om het gebied te betreden met de fiets”, zegt Hendrick. “We zullen ervoor zorgen dat er mensen aanwezig zijn om toezicht te houden."

IMAPICTURES_IVO HENDRIKX

De eikenstoven hebben niet alleen een grote natuurwaarde, maar zijn ook historisch erfgoed. Vroeger kapten de buurtbewoners de takken regelmatig kort, met het hout konden ze dan hun woningen verwarmen. En daarna groeiden er telkens nieuwe scheuten, waardoor de bomen een bijzondere vorm kregen. 

Meest gelezen