Verwarmingsdraad kan wijnstokken beschermen tegen vrieskoude: "Minder vervuilend en goedkoper dan vuurpotten"

Wijnbouwexpert Kris Vandenwyngaert uit Koersel (Beringen) heeft een systeem ontwikkeld dat wijngaarden beschermt tegen vrieskou en hagel. Het werkt met een elektrisch verwarmingslint dat langs alle wijnstokken wordt gespannen. Over de wijnstokken ligt een folie zodat de warmte gelijkmatig wordt afgegeven. Het systeem detecteert zelf wanneer het vriest en kan automatisch beginnen verwarmen.

Nu worden vooral vuurpotten aangestoken tussen de wijnranken, om vorstschade te voorkomen. "Dat ziet er heel mooi uit, maar het rookt verschrikkelijk en het stinkt", vertelt wijnbouwexpert Kris Vandenwyngaert. "En vuurpotten zijn duur, zo'n 10 euro per stuk en per hectare heb je al snel 500 stuks nodig. En je kan er maar 3 nachten mee stoken, dan zijn ze op."

Haardroger

Kris Vandenwyngaert ontwikkelde nu een milieuvriendelijker en moderner alternatief met een 'tracing'. Dat is een verwarmingsdraad die al jaar en dag in de industrie wordt gebruikt.  "Onder meer om metaal te smelten of om laadkades ijsvrij te houden. En zo'n draad heb ik langs de wijnranken gelegd, vlak langs de horizontale steundraad waarlangs de ranken geleid worden." 

Over de ranken hangt een folie. "Langs de binnenkant is die bekleed met aluminiumfolie zodat de warmte gelijkmatig verdeeld wordt. Om mijn -weliswaar kleine- wijngaard te verwarmen, heb ik een capaciteit  nodig van een halve haardroger, dus dat is echt heel zuinig." 

Ik vond het raar dat we in 2021 auto's zelf kunnen laten rijden, maar dat we een wijngaard niet kunnen bewaken zonder zelf aanwezig te zijn

Een weerstation in de wijngaard houdt de temperatuur in de gaten. "Als de temperatuur richting vriespunt gaat, krijgt de wijnbouwer een melding op zijn telefoon. De verwarmingsdraad kan ook automatisch geactiveerd worden. Dat is een pak eenvoudiger dan de hele nacht opblijven om de vuurpotten aan te steken en te doven zodra de vorst voorbij is."

(lees verder onder de foto)

Door de wijnranken af te dekken met de folie ontstaat er een serre-effect. Dat heeft dit voorjaar al zijn nut bewezen. "Als het weer in het voorjaar dan wat tegenvalt, dan groeien de jonge scheuten er toch goed onder. Je kan daardoor ook eens een andere druif kweken in plaats van de chardonnay. Dan kan je ook kiezen voor een meer exotische soort zoals de merlot. Zo kan je als wijnbouwer het verschil maken." 

Een nadeel is wel dat de wijnranken onder de folie sneller aangetast kunnen worden door schimmels. 

Meest gelezen