Vilvoorde heeft laagste vaccinatiegraad van Vlaanderen: "Dringend meer vaccins nodig voor jongere bevolking "

De burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte (Vooruit), wil dringend meer coronavaccins voor Vilvoorde en Machelen. Beide gemeenten kampen met een lage vaccinatiegraad en bijgevolg een serieuze achterstand op de rest van Vlaanderen. En die achterstand komt volgens Bonte door de uitermate jonge bevolking die beide gemeenten tellen. Daarom vraagt hij nu meer vaccins om de jongere bevolking nu al in te enten. 

Aan de vaccinatiebereidheid van de Vilvoordenaars ligt het niet. 94% van de mensen die uitgenodigd worden, komt  een vaccin halen. Toch heeft Vilvoorde de laagste vaccinatiegraad van Vlaanderen. Verklaring hiervoor is dat Vilvoorde met een erg jonge bevolking zit en dat de vaccins worden verdeeld op basis van leeftijd. Gemeenten waar meer oudere mensen wonen hebben dus  sneller een hogere vaccinatiegraad dan gemeenten met een jonge bevolking. En daarom staat Vilvoorde dus helemaal onderaan de lijst.

Risico op besmetting groot

Dat de vaccinatiegraad zo laag ligt, heeft ook gevolgen voor het aantal besmettingen in beide gemeenten. "In Vilvoorde is amper 31,4 procent van de bevolking gevaccineerd", zegt burgemeester Hans Bonte."Dat lage cijfer zorgt ervoor dat je hier meer risco loopt om besmet te geraken en dat zien we ook in de cijfers. Vilvoorde en Machelen kennen de hoogste besmettingscijfers van de provincie." 

Meer vaccins

Volgens Bonte moeten in beide gemeenten, dan ook dringend meer mensen gevaccineerd worden, ook al gaat het om jongere mensen die nu in andere gemeenten nog niet aan de beurt zijn. "Ik dring aan bij de Vlaamse overheid om meer vaccins te krijgen, zodat we op vlak van vaccinatiegraad gelijk komen te staan met de andere gemeenten in Vlaanderen."

Meest gelezen