Viooltje aan de deur van café of restaurant in Antwerpen betekent dat je een "Zaak zonder Haat" binnenstapt

Binnenkort kan je aan Antwerpse horecazaken zien of iedereen er welkom is. Aan de deur hangt dan een viooltje, symbool voor een "Zaak zonder Haat". Het initiatief is voorgesteld naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Wie het viooltje aan zijn zaak wil hangen, moet wel eerst een online cursus volgen met tips om agressie in hun zaak te vermijden.
 

Het intiatief komt onder meer van de organsatie Mister Gay Belgium, het Roze Huis en de Antwerpse horeca. Bedoeling is dat klanten in één oogopslag kunnen zien op welke plekken iedereen welkom is. Het viooltje heet in het Engels een "pansy". Dat woord wordt ook vaak als scheldwoord voor homo's gebruikt.

 

Geen excuus meer om niets te doen met gemelde agressie
Bart Abeel, Antwerp Pride

Je moet het viooltje wel verdienen. "In een online cursus van een uur gaan we tips en trics geven aan het horecapersoneel. Het is de bedoeling om situaties te herkennen waar er sprake is van fysieke of verbale agressie", zegt Bart Abeel van de Antwerp Pride. "Belangrijk is ook dat ze leren wat ze er nadien mee doen en bijvoorbeeld het voorval rapporteren. Het is de bedoeling dat we die agressie in kaart brengen en als de bevoegde instanties het gemeld krijgen, is er ook geen excuus om er niets mee te doen." Vandaag kregen de uitbaters van het bekende café Den Engel aan de Grote Markt in Antwerpen al een eerste symbolisch viooltje.
 

Meest gelezen