Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Welke Songfestivalacts vallen vanavond op tijdens de eerste halve finale? En maakt Hooverphonic kans?

Vanavond staat in Rotterdam de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival op het programma. Ook België strijdt mee voor een finaleplaats. De concurrentie is vrij groot, want de bezetting lijkt alvast sterker dan de tweede halve finale van donderdag. Toch zullen ook vanavond alleen de tien best scorende landen mogen doorstoten naar de grote finale op zaterdag. Een vooruitblik.

Dansen op Litouwen

De show vanavond opent meteen met een aanstekelijk nummer uit Litouwen. De band The Roop was in de aanloop naar het - geannuleerde - festival van vorig jaar al een favoriet, hun nummer van dit jaar ("Discoteque") zal ongetwijfeld ook scoren. Opvallende gele pakjes en dito danspansjes maken het geheel af.

Bekijk een fragment uit een repetitie van Litouwen (en lees verder onder video):

Een powerwoman uit Rusland

Rusland wordt vertegenwoordigd door Manizha, een zangeres afkomstig uit het Centraal-Aziatische ex-Sovjetland Tadzjikistan. Met "Russian woman" brengt ze het verhaal over de emancipatie van de Russische vrouw en bekritiseert ze het seksisme in de Russische samenleving. Een lied met een boodschap dus die klachten uitlokte, onder meer van een vereniging van orthodox-christelijke vrouwen. Geheel in de traditie van Eurovisie is er ook in een opvallende verkleedact voorzien.

Bekijk een fragment uit een repetitie (en lees verder onder video):

Een voormalige Junior-winnares voor Malta

Het obligate vuurwerk, uptempo riedels, dansers die een zangeres liften of kleurrijke danseressen die het lied wat moeten helpen kracht bij te zetten... Ook die ingrediënten zijn tijdens de eerste halve finale weer aanwezig dit jaar. Het liedje van Malta vist enigszins in die vijver en doet het bijzonder goed bij de bookmakers: "Je me casse" van zangeres Destiny. Zij won in 2015 al eens het Junior Songfestival en hoewel ze niet altijd even overtuigend was tijdens de repetities, zou ze zo maar eens de eerste junior-winnares kunnen zijn die ook de volwassen versie op haar naam zet.

Bekijk een fragment uit een repetitie (en lees verder onder video):

Elektro-folk uit Oekraïne

Wie we waarschijnlijk ook zullen terugzien in de finale, is de groep Go_A uit Oekraïne. Zij brengen een interessante combinatie van elektro en folk met hun lied "Shum".  De zangeres staat er vocaal en het tempo van het lied gaat crescendo naar het einde toe.

Bekijk een fragment uit een repetitie (en lees verder onder video):

En wat met België? "You never know"

Een ding is zeker: Hooverphonic brengt met "The wrong place" iets helemaal anders dan de 15 andere liedjes van vanavond. Bovendien is iedereen het erover eens dat de stem en de podiumprésence van zangeres Geike Arnaert intrigeren. Maar de donkere, elegante act (die focust op de muziek, de muzikanten en de ogen van Geike) is voor sommigen té "simpel" voor het grote Songfestivalpodium. En een hit kunnen we "The wrong place" vooralsnog niet noemen.

Na de generale repetitie van gisteren reageerden Alex Callier en Raymond Geerts alvast positief (Geike Arnaert was er niet bij, ze wou haar stem liever nog wat rust gunnen). "Mijn buikgevoel zegt dat we doorgaan. Maar you never know (je weet nooit)", aldus Callier. "Gewoon rustig blijven, ons amuseren. Het nummer is er, we zijn er trots op. Geike staat er, de staging is heel goed. Meer dan dit hadden we niet kunnen doen."

Bekijk het gesprek met Alex Callier en Raymond Geerts hieronder:

Videospeler inladen...

Meest gelezen