16-jarige tiener krijgt eerste prik van Pfizer in de Verenigde Staten
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Waarom gaan we nu ook 16- tot 17-jarigen vaccineren? En is dat belangrijk? 3 vragen en antwoorden

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke wil tegen 11 juli ook 16- en 17-jarigen vaccineren. Tot nog toe was dat de deadline voor de volwassen bevolking. Waarom is het belangrijk om de jongeren ook te vaccineren? 3 vragen en 3 antwoorden.

Over welke leeftijdscategorie gaat het?

Gisteren liet Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) weten dat tegen 11 juli niet alleen alle volwassenen de kans gekregen zullen hebben op een eerste prik met een coronavaccin, maar ook alle 16- tot 17-jarigen. Het is niet zo dat ze vóór meerderjarigen aan de beurt zullen komen.

Het is ook nog niet zeker of dat wel op tijd gaat lukken. Er zijn nog twee onzekerheden. Er moeten voldoende vaccins voorhanden zijn en de Hoge Gezondheidsraad moet groen licht geven voor het vaccineren van minderjarigen. Dat advies wordt de komende dagen verwacht.

Een mogelijke vaccinatie van 12- tot 15-jarigen later dit jaar wordt ook onderzocht, maar daarvoor is het nog wachten op extra gegevens en een advies van het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA). In Canada en de VS is dat wel al goedgekeurd, dus worden er al bij al weinig problemen verwacht.

In de VS worden ook al jongere tieners gevaccineerd, lees voort onder de foto:

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Zijn die vaccins wel veilig voor die leeftijdsgroep?

Nog niet alle vaccins zijn al voor die leeftijdsgroep getest, maar voor Pfizer is dat wel al gebeurd. "Pfizer heeft vanaf het begin de 16- en 17-jarigen meegenomen in hun onderzoek", zegt dokter Petra Schelstraete, diensthoofd Kindergeneeskunde aan het UZ Gent en voorzitter van de taskforce Corona en Pediatrie. "Het vaccin blijkt even effectief en veilig bij jongeren als bij volwassenen." Bijkomend voordeel: het Pfizervaccin is ook het vaccin dat het vlotst geleverd wordt.

Jongeren zullen net als volwassenen twee dosissen van het vaccin krijgen. "De werkzaamheid, veiligheid en milde bijwerkingen zijn dezelfde als bij de volwassenen", zegt ze nog. "Er zijn ook kwetsbare jongeren met een ernstige onderlinge aandoening, ik zou ervoor pleiten dat die eerst gevaccineerd worden", legt ze nog uit. "Die jongeren zitten echt al heel lang in sociaal isolement."

Lees voort onder de foto van een Amerikaanse tiener die gevaccineerd wordt:

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Waarom is het belangrijk om hen te vaccineren?

"Het is een groep die op zich niet als kwetsbaar beschouwd wordt: meestal hebben ze geen of milde symptomen", zegt Schelstraete. "Het is wel een belangrijke groep, omdat die heel veel contacten heeft. Niet alleen met leeftijdsgenoten, maar ook over de generaties heen."

Daarom vermoedt ze dat de vaccinatiebereidheid er groot zal zijn. "Omdat ze ook extra bescherming kunnen bieden aan bijvoorbeeld hun grootouders. Zelfs al zijn die al gevaccineerd, die extra bescherming kan geen kwaad. Ook om de gemeenschap te helpen om zo snel mogelijk naar een veilige vrijheid te evolueren, want er zijn altijd mensen die om medische redenen bijvoorbeeld niet gevaccineerd kunnen worden."

Palestijnse jongere wordt gevaccineerd in Jeruzalem, lees voort onder de foto:

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Om voldoende immuniteit te hebben in de samenleving moeten we een vaccinatiegraad behalen van 70 procent of hoger. "Mogelijk kunnen de jongeren ons daarbij helpen", zegt Schelstraete. "Maar het mag natuurlijk geen excuus zijn om bij andere leeftijdsgroepen minder te vaccineren. Het blijft belangrijk om breed over alle leeftijdsgroepen heen te vaccineren. Uiteraard eerst bij de meest kwetsbare mensen."

In de VS en Israël vaccineren ze al vanaf 16 jaar. "In Israël zien ze met die vaccinatiegraad van 60 procent ook al een serieuze daling van het aantal gevallen onder de 16 jaar", zegt Schelstraete. "Het helpt dus echt om de circulatie van het virus serieus te verminderen."

Het is verder ook niet denkbeeldig dat die vaccinatie van de jongeren van pas kan komen bij evenementen later deze zomer. Bij zomerfestivals bijvoorbeeld zal gewerkt worden met een "coronapas" per evenement, die moet bewijzen dat je of gevaccineerd bent of een recente negatieve PCR-test hebt afgelegd. Om de labo’s die de testen uitvoeren niet te overbelasten, kan het dus helpen om jongeren te vaccineren.

Dokter Petra Schelstraete zat vanmorgen ook in "De ochtend" op Radio 1, u kunt dat gesprek hier herbeluisteren:

Isopix

Meest gelezen