Radio 2

Week van de Korte Keten promoot lokale producten: 24/7 verse eieren uit Geel of Kempense wol uit Retie

Nog een hele week is het de Week van de Korte Keten, een jaarlijkse actie die focust op het lokaal winkelen bij de boer, bij een hoevewinkel of op een markt. Onder meer twee bedrijven uit de Kempen staan deze week in de kijker. Pluimveehouder Mitch Verhaegen verwerkt dagelijks zo'n 65.000 eieren op zijn boerderij in Geel-Ten-Aard en "vliegende schapenherder" Bart Van Broeckhoven levert wol en lamsvlees van zijn 5 kuddes uit heel de provincie. Radio 2 Antwerpen ging langs bij deze boeren die elk op hun eigen manier bijdragen tot een zo kort mogelijke keten tussen de producent en de klant. 

"Koop lokaal", dat is de boodschap van de Week van de Korte Keten. Radio 2 Antwerpen bezocht twee boeren uit de Antwerpse Kempen die deze boodschap maar al te graag willen promoten. 

Kippenboer Mitch

Kippenboer Mitch Verhaegen van EiGeel in Geel-Ten-Aard was één van de genomineerden voor de prijs "Korte Keten Kop", naar aanleiding van de Week van de Korte Keten 2021. Mitch heeft een passie voor zijn 65.000 legkippen die hij een ruime vrije uitloop geeft, zodat ze elke dag lekkere eieren leggen. 

De dag waarop onze eieren gelegd worden, verkopen we ze al in onze automaat

Mitch Verhaegen, EiGeel

"We beginnen onze dag met het rapen van de eieren. Iedere kip legt één ei, dus uiteraard worden we daarin geholpen door machines. Maar de eieren die we zelf verkopen, selecteren we nog met de hand", legt Mitch uit. De jonge boer heeft een eierautomaat die elke dag van de week geopend is. Daarin verkoopt hij zijn verse eieren, die bovendien erg in de smaak vallen bij de lokale bewoners. "Elk uur passeren er wel een aantal klanten die hun eieren liever bij de automaat halen dan in de supermarkt."

Beluister hier het gesprek met Mitch op Radio 2 Antwerpen:

"Onze eieren zijn dan ook dagvers. De dag dat ze gelegd worden, verkopen wij ze al in de automaat. En de dooiers zijn altijd mooi oranje, omdat we onze hennen het meest kwaliteitsvolle voedsel geven", vertelt Mitch. En of hij dan zelf ook veel eitjes eet? "Vroeger deed ik dat iedere dag meerdere keren, maar nu wat minder omdat ik het te druk heb 's ochtends", lacht de boer. 

Schapenherder Bart

Een andere genomineerde van de "Korte Keten Kop" is Bart Van Broeckhoven van Kemp vzw. Hij heeft zo'n 2.500 schapen rondlopen in de provincie Antwerpen. Die schapen zorgen voor Kempense wol en lamsvlees. 

Ook bedrijven kunnen schapen gebruiken als natuurlijke grasmaaier

Bart Van Broeckhoven, Kemp VZW

Bart heeft momenteel een vijftal kuddes in de Kempen die grazen op natuurgebieden, maar ook op bedrijfsterreinen. "Heel veel bedrijven beginnen in te zien dat je schapen kan gebruiken als natuurlijke grasmaaier, waardoor de natuur minder schade oploopt dan met een traditionele tractor”, zegt Bart.

Ontdek hier meer over de schapen van Kemp vzw:

De schapen brengen de natuur niet enkel minder schade toe, ze zorgen ook voor meer biodiversiteit. "In Vlaanderen hebben we een heel versnipperd natuurgebied en de schapen zijn eigenlijk de schakel tussen die gebieden. Bijvoorbeeld als een sprinkhaan in de wol van de schapen zit, gaat dat van het ene natuurgebied naar het andere. Genetisch materiaal wordt dus beter uitgewisseld zodat er minder inteelt is van sprinkhanen op één locatie", vertelt Bart.

Wie de schapen van Bart ook eens wil bezoeken kan elk jaar op Paasmaandag naar de lammetjesdag komen in het Prinsenpark in Retie.

Meest gelezen