25 jaar geleden zong Lisa del Bo op het Eurovisiesongfestival in Oslo: "Toen was alles nog live"

Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat Lisa del Bo naar het Eurovisiesongfestival trok in Oslo met het liedje 'Liefde is een kaartspel'. "Ik vergeet die datum nooit meer", zegt ze bij Radio 2 Limburg. "En met de deelname van Hooverphonic gaan we er zeker komen."

Op 18 mei 1996 werd onze driekleur vertegenwoordigd door de Limburgse zangeres Lisa del Bo. Ze zong in Oslo het liedje 'Liefde is een kaartspel', dat geschreven werd door John Terra, en die tijdens het Eurovisiesongfestival met haar mee op het podium stond aan de keyboards. "Ik weet nog dat het heel spannend was, maar ook 'stressen', maar ik heb ook genoten, en elk jaar komt dat ook terug rond deze periode", zegt del Bo.

Bij ons was alles nog echt, was het niet goed, dan was het niet goed

Lisa del Bo, zangeres

Zo'n 25 jaar geleden was het toch helemaal anders. Er waren geen halve finales. "Nu zijn de meeste liedjes niet live en in het Engels. Bij ons was alles nog echt, was het niet goed, dan was het niet goed", gaat del Bo verder.  "Ik ben trouwens één van de laatsten die nog in de Nederlandse taal heeft gezongen en met een orkest, dus alles was live. Nu is dat verdwenen en dat vind ik jammer."

Plagiaat

Lisa del Bo eindigde uiteindelijk 16de maar in 2001 kwam een groot stuk van het liedje terug in de Zweedse inzending voor het Eurovisiesongfestival in Denemarken. Het nummer 'Listen to your heartbeat' van de groep Friends leek als twee druppels water op 'Liefde is een kaartspel'. De groep kreeg er 100 punten voor en haalde er in Kopenhagen zelfs de top 5 mee. Er kwam geen proces maar Sabam, de Belgische vereniging van auteurs, componisten en uitgevers, dreigde met verdere stappen. Uiteindelijk werd in 2003 een minnelijke schikking getroffen tussen de verschillende partijen.

Bekijk hieronder het optreden van Lisa del Bo op het 41ste Eurovisiesongfestival van 1996 in het Noorse Oslo.

Videospeler inladen...

Hooverphonic

Vanavond zal Lisa ook op het puntje van haar stoel zitten wanneer Hooverphonic optreedt: "Ze staan er wel, ik vind zangeres Geike heel klassevol en top. Ze is supermooi gekleed en met haar charisma en uitstraling gaan we er zeker komen", besluit del Bo.

Meest gelezen