Radio 2

Aalter sluit komende 4 jaar afgelegen wijken en straten aan op riolering

De komende 4 jaar zal de gemeente Aalter wijken en straten die verder gelegen zijn aansluiten op de riolering. Tot nu toe lozen nog steeds 4 op de 10 gezinnen in fusiegemeente Knesselare, hun afvalwater in een beek. 

"De eerste fase is gestart van een gigantisch groot rioleringsproject", zegt schepen Patrick Hoste (CD&V). "'Het gaat om een stukje buitengebied dat aansluit bij het centrum van Knesselare." En het is nodig: "Op dit moment gaat al het vuile water naar oppervlaktewater, en dat kan niet meer."

Het kan niet meer dat het vuile water in grachten terechtkomt
Schepen Patrick Hoste (CD&V)

Fasen

Met het aansluiten van de woningen in de meer afgelegen delen op de riolering, zal het vuile water geleid worden naar het waterzuiveringsstation. "De eerste fase zal ongeveer anderhalf jaar duren. De grote fase, de Urselse weg, hopelijk vanaf 2023-2024, en dan het laatste stukje is Westvoorde. De volledige regio daar zal gesaneerd zijn, en dan zal het vuile water uit de grachten verdwijnen."

"Het is niet meer van deze tijd dat vuil water in oppervlaktewater terechtkomt. Het is slecht voor het milieu", zegt schepen Hoste. "Maar het kost heel veel geld om het af te voeren en te zuiveren. We willen met deze werken de hoge zuiveringsgraad van 90 procent proberen te bereiken." Op dit moment is er een zuiveringsgraad van het water van ongeveer 80 procent.  

Aalter wordt voor de werken financieel gesteund door Aquafin en de Vlaamse Regering.

kasto80

Meest gelezen