Een broodverkoper tijdens de staking in Nablus op de Westelijke Jordaanoever.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Diplomatieke druk om einde te maken aan Israëlisch-Palestijns geweld neemt toe, maar aanvallen gaan door

Palestijnen in Gaza, op de Westelijke Jordaanoever en in steden en gemeenten in Israël houden een algemene staking om te protesteren tegen de Israëlische bombardementen op Gaza. Die blijven onverminderd doorgaan, niettegenstaande de groeiende internationale druk om een wapenstilstand af te kondigen. Nadat de Amerikaanse president Joe Biden zich voor het eerst had uitgesproken voor een staakt-het-vuren, sloot ook de Europese Unie zich vanavond bij aan. De buitenlandministers kwamen evenwel niet tot een gezamenlijke verklaring: Hongarije stemde niet in met een gemeenschappelijke tekst.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft voor het eerst zijn steun uitgesproken voor een staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnen, maar eiste geen onmiddellijke stopzetting van het geweld. Biden benadrukte wel dat Israël het recht heeft zich te verdedigen als er raketten worden afgevuurd. 

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Even later zei de Israëlische premier Netanyahu op televisie dat de aanvallen op doelwitten en leiders van Hamas zouden doorgaan om de "vrede en veiligheid te herstellen van alle inwoners van Israël".

Vanavond heeft ook Josep Borrell, verantwoordelijk voor het buitenlandbeleid van de Europese Unie, opgeroepen om een onmiddellijk einde te maken aan het geweld en tot een een staakt-het-vuren te komen.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken slaagden er na een middag vergaderen evenwel niet in een gezamenlijk standpunt over het Israëlisch-Palestijnse geweld aan te nemen. Hongarije weigerde als enige in te stemmen met een gemeenschappelijke tekst, zeer tot ongenoegen van hoge vertegenwoordiger Borrell.

Bombardementen

Gaza werd ook vanmorgen weer wakker door bombardementen. Bij de Israëlische luchtaanvallen werd volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid een medisch laboratorium beschadigd, waardoor er geen coronatesten of vaccinaties meer kunnen doorgaan. 

(lees door onder de foto)

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

In Gaza-Stad raakte ook een flatgebouw van zes verdiepingen, dat onder meer biblotheken en studiezalen van de Islamitische Universiteit huisvestte, zwaar beschadigd. 

Algemene staking

Uit protest tegen de Israëlische bombardementen op Gaza hebben Palestijnen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever en in steden en dorpen in Israël vandaag een algemene staking afgekondigd. De staking wordt zowel gesteund door Hamas, de radicale islamitische beweging die Gaza bestuurt, als door haar seculiere rivaal Fatah, dat de macht heeft op de Westelijke Jordaanoever. 

Op de Westelijke Jordaanoever zijn ministeries en scholen vandaag dicht. Ook veel winkels, zowel op de Westelijke Jordaanoever als in Gaza en in steden en gemeenten in Israël, openen hun deuren niet.

(lees door onder de foto)

Palestijnse winkels zijn dicht in Hebron op de Westelijke Jordaanoever.
AFP or licensors

Onder meer in Bethlehem en Ramallah op de Westelijke Jordaanoever kwamen mensen op straat om te demonstreren. In beide steden kwam het tot onlusten met de Israëlische ordediensten, die traangas inzetten en schoten met rubberkogels. Er vielen tientallen gewonden en één betoger zou om het leven zijn gekomen. 

De Israëlische luchtaanvallen op Gaza en de raketaanvallen van Hamas duren nu al acht dagen en hebben in totaal aan meer dan 200 mensen het leven gekost, vooral aan Palestijnse kant. 

Humanitaire hulp

Egypte heeft intussen de grenzen met de Gazastrook opengezet om voedsel en medische hulpgoederen zoals beademingsapparaten, zuurstoftanks en naalden naar Gaza te brengen. 

Gewonden uit de Gazastrook kunnen naar Egypte worden gebracht om daar te worden behandeld. Daarvoor staan 50 ambulances klaar en zijn 900 bedden beschikbaar.

Eerder vandaag had Israël tijdelijk een grenspost geopend om humanitaire hulp toe te laten tot Gaza. Het gaat om Kerem Shalom, een van de kleinere grensposten, aan de grens tussen Gazastrook en Israël en Egypte. 

Later werd ook de grotere en beter uitgeruste grenspost bij Erez geopend. Hulporganisaties hadden gisteren al aangedrongen op een humanitaire corridor naar Gaza.

Bij Kerem Shalom werden voornamelijk goederen naar Gaza gebracht en bij Erez konden buitenlanders naar buiten. Maar intussen zijn de grensposten alweer dicht, nadat ze onder vuur waren genomen door Palestijnse militanten.

Thaise arbeidsmigranten omgekomen

Ook Hamas heeft afgelopen nacht en vandaag raketten afgevuurd op Israël. Bij een aanval op het zuiden van Israël kwamen twee Thaise arbeidsmigranten om het leven. 

Er lijken vannacht wel minder raketaanvallen te zijn geweest vanuit Gaza dan in de nachten daarvoor. Zes uur lang bleef het stil, tot bij zonsopgang. 

Volgens het Israëlische leger werden ook zes raketten afgevuurd vanuit Libanon, maar die raakten de Israëlische grens niet over. 

Meest gelezen