Antwerps parket start onderzoek naar PFOS-vervuiling op Oosterweelwerf

Het Antwerps parket is een onderzoek gestart naar de bodemvervuiling op de werf van de nieuwe Scheldetunnel op Linkeroever. Dat schrijft De Standaard en wordt bevestigd door het parket. De grond is vervuild met de chemische stof PFOS, die op termijn gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Het parket wil nagaan of er strafbare feiten zijn gepleegd.  

In het kader van de Oosterweelverbinding starten binnenkort de graafwerken aan de nieuwe Scheldetunnel op de Antwerpse Linkeroever. Maar in de buurt van de werf werden hoge concentraties van de chemische stof PFOS gevonden, afkomstig van de nabijgelegen fabriek 3M. Vorige maand stelden milieuorganisaties zich al vragen over de vervuiling. PFOS kan allerlei gezondheidsklachten veroorzaken, en is mogelijk kankerverwekkend. 

Het parket wil nu nagaan hoe de vervuiling van de grond daar gebeurd is en of er overtredingen gebeurd zijn. Volgens De Standaard richt het onderzoek zich ook op de Vlaamse normen voor hergebruik van grond die vervuild is met PFOS. Die normen zouden te ruim zijn waardoor er gevaar dreigt voor de volksgezondheid. Bouwheer Lantis liet eerder al laten weten dat de vervuilde grond van Linkeroever niet op andere plaatsen zal hergebruikt worden.

Meest gelezen