Westend61 / Eloisa Ramos

WarnerMedia en Discovery richten nieuw streamingplatform op: maken ze kans tegen Netflix en wat zullen wij ervan merken?

De mediagroep WarnerMedia, voorlopig nog eigendom van de telecomreus AT&T, zal fuseren met concurrent Discovery. Zo willen beide bedrijven de strijd aanbinden met Netflix, nog steeds heer en meester in streamingland. Maar wat betekent dat voor ons?

1. Waarom fuseren WarnerMedia en Discovery?

WarnerMedia is een van de grootste mediagroepen van de VS. Het heeft onder andere HBO Max in handen, een streamingplatform met heel veel kwalitiatieve series zoals Euphoria en Game of Thrones. Maar daar blijft het niet bij. WarnerMedia is ook eigenaar van een aantal grote studios zoals New Line Cinema en Warner Bros. Studios. Met die succesreeksen en filmstudio's heeft WarnerMedia dus in theorie alles in huis om de grootste te worden. 

Toch slaagde WarnerMedia er de laatste jaren niet in om die troeven te verzilveren. Daarom is AT&T, het moederbedrijf van WarnerMedia, al een tijdje gesprekken aan het voeren met concurrent Discovery, dat op zijn platform Discovery + vooral realityseries uitzendt. Die gesprekken hebben geleid tot een fusie, waarmee Discovery en WarnerMedia samen de concurrentie willen aangaan met de grote rivalen Netflix en Disney +. 

BEKIJK: David Zaslav en John Stankey, de CEO's van Discovery en AT&T maken in deze video hun plannen bekend (lees verder onder de video)

"Beide bedrijven beseffen dat het nu of nooit is", zegt Jonathan Hendrickx, doctoraatsonderzoeker Vlaamse mediaconcentratie en nieuwsdiversiteit bij onderzoekscentrum imec-SMIT van de VUB. "Hoewel ze allebei al actief zijn met hun eigen platforms, weten ze dat de ruimte voor een nieuwe speler alsmaar kleiner wordt."

Het is niet onlogisch dat AT&T dochterbedrijf WarnerMedia afstoot. De telecomreus wil zich concentreren op zijn kerntaak. En dat is betrouwbare telecom- en datanetwerken bouwen. Met de komst van het supersnelle 5G-netwerk beseft CEO John Stankey dat hij niet veel tijd te verliezen heeft. Want de concurrentie zit niet stil.

2. Moet Netflix bang worden?

AT&T en Discovery komen geen dag te vroeg met deze aankonding. Beide bedrijven beseffen heel goed dat het moeilijk zal zijn om streamingreus Netflix van de troon te stoten. WarnerMedia heeft met zijn platform HBO Max zo'n 20 miljoen abonnees, Discovery + heeft er zo'n 15 miljoen. In vergelijking met Netflix, dat 208 miljoen betalende klanten heeft, is er nog veel werk aan de winkel.

Netflix is erin geslaagd om dat community-gevoel van weleer opnieuw te creëren

"Netflix is niet makkelijk van de troon te stoten", zegt ook Hendrickx. "Ze lanceren hun reeksen telkens op het juiste moment. Zo zijn ze erin geslaagd om dat community-gevoel van weleer (toen iedereen op zondagavond naar dezelfde televisiereeks keek, red.) opnieuw te creëren." De reeksen van Netflix zijn steevast the talk of the town, denk maar aan de Spaanse reeks Casa De Papel of Stranger Things.

3. Wat doen de andere concurrenten?

Ook Disney +, het streamingplatform van animatiestudio Disney met onder andere de superheldenfilms van Marvel, heeft ook heel wat mensen kunnen overtuigen. Het telt maar liefst 100 miljoen abonnees. "Dat hebben ze gedaan met een breed aanbod", legt Hendrickx uit. "Als kijker kan je kiezen tussen Disney, Marvel, National Geographic en Star (films voor volwassenen, red.).

En er is ook Apple TV+, een platform dat volgens Hendrickx nog niet veel mensen heeft kunnen overtuigen, hoewel het al heeft uitgepakt met grote namen als Oprah Winfrey en Steven Spielberg. Hij ziet wel iets in Paramount Plus, dat een brede catalogus van films in zijn portefeuille heeft.

Ook de retailreus Amazon niet stil. Het bedrijf is van plan om de filmstudio MGM (bekend van de James Bondfilms) over te nemen voor 9 miljard dollar. Zo kan het een hele rits films aan zijn catalogus toevoegen.

4. Wat betekent dat voor ons?

Discovery is in ons land al aanwezig met de zenders Discovery Channel en TLC. Maar dat zijn vooral nichezenders die moeilijk het brede publiek zullen overtuigen.

Het nieuwe platform van Discovery en WarnerMedia zal het niet gemakkelijk hebben. Hendrickx denkt niet dat er nog veel ruimte is voor een nieuwe speler. "Vlaanderen is klein en de markt is al gefragmenteerd. Elke nieuwe speler gaat het heel moeilijk hebben om nieuwe mensen te overtuigen. Bovendien is het verdienmodel niet echt rendabel omdat je als klant na een maand zomaar van het ene platform naar het andere overstappen. Dat maakt dat je mensen moeilijk voor een lange periode aan je kan binden."

De grote streamingplatformen in ons land zijn Netflix en Disney +, dat zijn start bij ons niet gemist heeft. HBO Max is voorlopig nog niet te vinden op de Belgische televisies. Het verdeelt zijn aanbod via Streamz, het streamingplatform van Telenet en DPG Media waar ook de VRT zijn series op aanbiedt. Met ook nog Amazon Prime zijn er meer dan genoeg streamingplatformen voorhanden voor de Belgische televisiekijker.

5. En voor de filmmakers?

Volgens filmjournalist Lieven Trio is het een goede zaak dat grote bedrijven hun krachten bundelen. "Vroeger werd er in de filmwereld neergekeken op alles wat te maken heeft met streaming, maar die tijden hebben we al lang achter de rug." 

Dat heeft volgens Trio alles te maken met enkele streamingsuccessen in het recente verleden. "Netflix lanceerde een paar jaar geleden Roma, een film die zelfs de grote filmliefhebbers kon bekoren. Daarnaast hebben streamingplatformen veel middelen om grote namen aan zich te binden."

BEKIJK: De alom geprezen Roma werd in 2018 op Netflix gelanceerd (lees verder onder de video)

De bekende regisseur Martin Scorsese maakte in 2019 The Irishman voor Netflix, een film met Robert De Niro en Al Pacino. En meer recent verkaste diezelfde Scorcese naar Apple TV+. 

Volgens Trio is net dat de meerwaarde van de streamingplatformen. Omdat de concurrentie moordend is, zullen ze proberen om de beste mensen aan te trekken. "Soms zijn dat talentvolle regisseurs die van de klassieke filmstudios niet meteen dezelfde middelen zullen krijgen. De regisseur van de HBO-reeks I Know This Much Is True krijgt op het platform genoeg ruimte om zijn personages uit te werken." En dat is volgens de filmjournalist iets dat tegenwoordig alleen nog op een streamingplatform kan.

"Trouwens, Roma greep een paar jaar geleden net naast de grote prijs, maar het zal niet lang duren voor een film van een streamingplatform de Oscar voor beste film zal krijgen. "

Meest gelezen