Slechtvalken Oudenaarde

Baby slechtvalken Oudenaarde geringd én waarschijnlijk zijn het 2 vrouwtjes en 2 mannetjes

De 4 jongen van de familie slechtvalken in de Sint-Walburgatoren, op de markt van Oudenaarde, zijn geringd. Het gaat om zwarte wetenschappelijke metalen ringen en 4 kleurringen. De jongen zijn onderzocht en blijken in goede gezondheid te zijn, ook het allerkleinste: de "mini".

De onderzoekers van de slechtvalken in Oudenaarde, met "mama Ula" en "papa Han", zijn de Walburgatoren opgegaan met een rugzak met materiaal om de jonge slechtvalkjes, van ongeveer twee maanden oud, te onderzoeken en te ringen. Ieder jong kreeg 2 ringen om voor identificatie: 1 zwarte ring en 1 kleurring. Vooral de zwarte ringen zijn belangrijk, want die hebben een lettercombinatie van 3 letters en dienen om de dieren vanop afstand te kunnen herkennen als ze ouder worden.

(Lees verder onder de foto)

Slechtvalken Oudenaarde

Enorm verschillend

Sinds januari is de toren bewoond door het slechtvalkenkoppel Ula en Han. Vrouwtje Ula legde 4 eieren, en die zijn dus allemaal uitgekomen. Opvallend dit jaar is dat het gewicht en de grootte van de kuikens heel erg verschillen van elkaar. Het laatste is 5 dagen later geboren, en de achterstand zie je wel een beetje: een echte "mini". Maar zelfs het kleinste jong blijkt na controle in goede gezondheid te zijn, én hongerig: "Onze mini wringt zich bij het voederen tussen de grote broers en zusjes", lezen we op de facebookpagina. En de grootste doet ook haar best: "Ze begint zelfs vleugeloefeningen te maken."

De onderzoekers vermoeden dat er twee vrouwtjes bij zijn, en twee mannetjes. De webcam in de toren kan je live volgen hieronder:

kasto80

Meest gelezen